Видача трудових книжок без звільнення

1402
Автор
керівник експертної групи Експертус Кадри

Запитання

Чи можна видати трудові книжки працівникам, які продовжують роботу, з огляду на воєнний стан?

Відповідь

У період дії воєнного стану в районах активних бойових дій роботодавець визначає самостійно порядок організації діловодства з питань трудових відносин, оформлення і ведення трудових книжок та архівного зберігання відповідних документів. Умова — роботодавець забезпечив ведення достовірного обліку виконуваної працівником роботи (ч. 1 ст. 7 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2023 № 2136-IX). 

Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією, затвердило Мінреінтеграції наказом від 22.12.2022 № 309 (далі — Перелік). 

Якщо підприємство розташоване в населеному пункті, включеному в Перелік, видайте працівникам трудові книжки, які ще зберігаєте на підприємстві. Отримайте від працівників підпис у Книзі обліку руху трудових книжок і вкладишів до них. 

Видача трудових книжок без звільнення Населений пункт виключили з переліку зон бойових дій: чи повертати трудові книжки на підприємство?

Якщо ж підприємство розташоване не на території активних бойових дій, видавайте працівникам трудові книжки лише під час звільнення.

Зауважте: ПФУ має включити до реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування (далі — Реєстр) відсутні відомості про трудову діяльність працівників. На це ПФУ має п’ять років з дня, коли набрав чинності Закон № 1217, тобто з 10 червня 2021 року. Після завершення цих робіт трудові книжки видають працівникам особисто під підпис

Як скласти номенклатуру справ кадрової служби на 2025 рік

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Оформлення запису в трудовій про прийняття строковика на час відпустки з вагітності та пологів основної працівниці

Буде помилкою вказати у трудовій, що працівницю прийняли за строковим трудовим договором на час відпустки з вагітності та пологів. Як тоді зробити правильний запис?
16822

Як зробити запис в трудовій книжці про звільнення за власним бажанням

Запис про звільнення за власним бажанням в трудовій книжці повинен відображати точне формулювання законодавчої норми про звільнення з цієї причини. Які варіанти запису про звільнення за власним бажанням можуть бути та зразки таких записів, — у статті.
125595

Що входить до страхового стажу?

Під час війни трудове законодавство зазнає чималих змін. У результаті перед роботодавцями та працівниками постає питання: як зараховується стаж і як він впливає на нарахування пенсії?
58058

Погодження обробки персональних даних для передачі сканкопії трудової книжки до Пенсійного фонду

Згода на обробку персональних даних для передання сканкопіїї трудової книжки на перший погляд є важливим кроком у процесі забезпечення відповідності законодавству та захисту особистої інформації. Однак чи потрібна згода на обробку персональних даних для сканкопіїї трудової сьогодні та яку форму вона має, — читайте у статті.
35091

Аудит трудових книжок

Аудит трудових книжок слід проводити, зокрема, коли на роботу оформився новий кадровик та перед тим як подавати скановані копії трудових книжок для оцифрування до Пенсійного фонду. Детально про випадки проведення аудиту трудових книжок та про дії роботодавця і працівника у разі втрати трудової книжки читайте у статті.
41998