Адвокат фірми — її штатний юрист. Як оформити?

254
Автор
порталу «Кадровик-01»

Запитання

Штатний юрист має адвокатське посвідчення та як адвокат представляє інтереси компанії в суді (в робочий час). Чи достатньо трудового договору, або ж треба оформлювати додатковий договір як з адвокатом?

Відповідь

Засади організації і діяльності адвокатури та здійснення адвокатської діяльності в Україні визначає Закон України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» від 05.07.2012 № 5076-VI (далі — Закон № 5076). Виключно адвокат представляє іншу особу в суді, а також захищає від кримінального обвинувачення. 

Дискримінація на робочому місці та як їй запобігти: приклади з судової практики

Адвокат має право поєднувати адвокатську діяльність із трудовими відносинами, якщо вони не стосуються випадків, зазначених у частині першій статті 7 Закону № 5076. 

Чинні нормативні документи, що регулюють адвокатську діяльність в Україні, зокрема акти Ради адвокатів України, не містять будь-яких інших заборон для адвокатів реалізувати право на працю. 

Адвокат фірми — її штатний юрист. Як оформити? Рада адвокатів України: позиція щодо представництва юросіб та трудових відносин

Адвокат може представляти юридичну особу, з якою він перебуває у трудових відносинах, якщо він уклав із такою юридичною особою договір про правову допомогу з дотриманням усіх вимог Закону № 5076, зокрема й щодо конфлікту інтересів. Договір про правову допомогу зі своїм штатним працівником, який одночасно є адвокатом, не супе­ре­чить чинному законодавству України. Що стосується документів, які підтверджують повноваження адвоката представляти інтереси в суді, то відповідні вимоги встановлює процесуальне законодавство. 

Для того щоб працівник, який має свідоцтво адвоката, представляв юрособу в суді, недостатньо внести такі обов’язки/повноваження в посадову інструкцію

Надавати правову допомогу адвокатом без укладення договору в письмовій формі, зокрема, лише на підставі доручення чи ордеру, не допускається. Виняток — випадки, що передбачає частина друга статті 27 Закону № 5076.

Письмові комунікації для кадровика

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Що входить до страхового стажу?

Під час війни трудове законодавство зазнає чималих змін. У результаті перед роботодавцями та працівниками постає питання: як зараховується стаж і як він впливає на нарахування пенсії?
55827

Графік відпусток: бланк та зразок оформлення

Бланк графіку відпусток — це документ, який дозволяє організації планувати і контролювати відпустки працівників протягом року. Щоб дізнатися, що передбачає графік відпусток (рекомендована форма), читайте цю статтю.
62389

Резюме у роботі кадровика

Резюме — це перший документ, який бачить роботодавець. Його мета — надати роботодавцю чітке уявлення про те, чому саме цей кандидат підходить для вакансії. Як обрати працівника за резюме? Відповідь на це та інші питання а також резюме (шаблон) — у статті.
1334

Різниця між дистанційною та надомною роботою та правила її оформлення

Надомна та дистанційна робота 2024 року не втрачає своєї актуальності через дію воєнного стану в країні. Щоб легко орієнтуватися надомна чи дистанційна робота та оформляти їх правильно, дізнайтеся, що спільного мають ці два види віддаленої роботи та чим саме вони відрізняються.
4861