Продовження виплати середнього заробітку мобілізованим працівникам

1439
Автор
порталу «Кадровик-01»

Запитання

На підприємстві немає колективного договору та положення про оплату праці. Чи можна наказом генерального директора оформити збереження середнього заробітку за мобілізованими працівниками?

Відповідь

З 19 липня 2022 року роботодавці не зобов’язані зберігати за мобілізованими працівниками середній заробіток, але й не обмежені у праві продовжувати виплачувати його (ст. 119 КЗпП у редакції Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин» від 01.07.2022 № 2352-IX; далі — Закон № 2352). 

Що робити, якщо працівника повідомили про скорочення, а згодом його мобілізували

Підприємства в межах своїх повноважень і за рахунок власних кош­тів можуть встановлювати додаткові порівняно з законодавством трудові та соціально-побутові пільги для працівників (ст. 9-1 КЗпП). 

Продовжувати виплачувати зарплату мобілізованим працівникам можуть лише суб’єкти господарювання приватної форми власності. 

Для того щоб ухвалити рішення встановити додаткові пільги, орган/посадова особа підприємства має володіти відповідними повноваженнями. Такі повноваження передбачають установчими документами, положенням про оплату праці, колективним договором.

 

Якщо на підприємстві укладали колективний договір та/або затверджували відповідні положення про оплату праці/преміювання/компенсації/матеріальне заохочення, ці документи мають містити норми про виплати. Якщо не укладали колективного договору і відсутні відповідні положення про оплату праці/преміювання/компенсації, такі виплати правомірно оформити наказом. При цьому слід дотримуватися деяких умов

Особливості трудових договорів із сумісниками

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Як оформити увільнення працівника через призов по мобілізації

Фахівці Експертус Кадри роз’яснили, хто і як може призвати працівника на військову службу під час мобілізації. А також підготували для вас зразок наказу про увільнення у зв’язку з призовом по мобілізації. Наша команда продовжує працювати для вас і в умовах воєнного стану.
104341

Як оформити вихід на роботу після військової служби та демобілізації працівника

Що має зробити кадровик, щоб демобілізований або працівник, який пройшов військову службу, міг приступити до роботи? Розгляньмо кілька сценаріїв, які можуть трапитися на практиці.
82494

Осінній призов на строкову службу 2019: алгоритм для кадровика

Протягом жовтня – грудня 2019 року в Україні проходить осінній призов на строкову військову службу. Як діяти кадровику, коли працівника призвали на строкову військову службу 2019. Які законодавчі гарантії закріплені за працівником-призовником, — розкажемо у статті.
24485

Осінній призов офіцерів запасу 2018: призивають вдвічі більше, ніж планувалось

У листопаді 2018 року військовий вишкіл пройде 1000 офіцерів запасу замість планованих 500-та. Детально про те, чим зумовлено збільшення кількості призовників та кого призиватимуть, — у статті.
10203