Нав'язування кредитних карток разом із зарплатними

1815

Запитання

Працівники певного банку змушують оформлювати кредитні картки, мотивуючи тим, що без кредитної зарплатну картку оформити неможливо. Яким нормативним актом це передбачено?

Відповідь

Як оформити довідку про зарплату

Відповідно до ч. 1 ст. 55 Закону України «Про банки і банківську діяльність» від 07.12.2000 № 2121-III (далі — Закон № 2121), відносини банку з клієнтом регулюють законодавство України, нормативно-правові акти НБУ та угоди (договори) між клієнтом та банком.

Цивільний кодекс України (далі — ЦК) регламентує:

  • Договір ― домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов’язків (ч. 1 ст. 626 ЦК).
  • Сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог ЦК, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості (ч. 1 ст.627 ЦК).
Правомірність нав'язування кредитних карток поряд із зарплатнимиКадровики запитують, чи потрібно брати у працівника заяву про перерахування зарплати на картку

У Законі №2121 знаходимо таке:

  • Банк зобов’язаний докладати максимальних зусиль для уникнення конфлікту інтересів працівників банку і клієнтів, а також конфлікту інтересів клієнтів банку (ч. 2 ст. 55 Закону № 2121).
  • Банкам заборонено вимагати від клієнта придбання будь-яких товарів чи послуг від банку або від спорідненої чи пов’язаної особи банку як обов’язкову умову надання банківських послуг (ч. 3 ст. 55 Закону № 2121).

УВАГА!

Мін’юст у листі від 17.05.2012 наголошує на недопустимості нав’язування банками поряд із зарплатними картками нових кредитних продуктів у вигляді кредитних карток, емітованих на ім’я власника зарплатної картки без отримання згоди клієнта на використання нової послуги чи кредитної лінії.

Позиція Мін’юсту:

«законодавство встановлює добровільність обрання громадянином форми виплати належних йому платежів та неприпустимість нав’язування зі сторони банків додаткових умов одержання готівкою заробітної плати та інших соціальних виплат».

СКАЧАТИ ЛИСТ МІНЮСТУ ➤

Раніше НБУ також нагадував банкам, що вони не можуть нав’язувати додаткові послуги (лист НБУ від 06.09.2011 № 11-219/3984-10558).

Отже, працівник банку може поінформувати клієнта про додаткові послуги, якими можна скористатись. Примушувати скористатись цими послугами, зокрема, отримати кредитку карту, працівник банку не має права.

Банк не має права під час інформування клієнта поширювати неправдиву інформацію про діяльність банку у сфері банківських послуг (п. 7 Положення).

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Пільги та компенсації чорнобильцям

Чорнобильці мають право на пільги, визначені Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.1991 № 796-XII. Обсяг пільг залежить від категорії, до якої віднесено особу, постраждалу від аварії на ЧАЕС.
47174

Оплата праці на підприємстві

Оплата праці — одне із основних питань трудового права, ключовим аспектом якого є поняття «мінімальна зарплата». Система оплати праці в Україні передбачає багато видів: тарифна оплата праці, грейдова оплата праці, безтарифна оплата праці, тарифна система оплати праці, грейдингова система оплати праці, акордна система оплати праці та інші. Щоб не заплутатися у виборі системи оплати праці, читайте матеріал від наших експертів.
22335

Наказ про підвищення окладу: зразок

Наказ належатиме до групи наказів з кадрових питань тривалого строку зберігання та є первинними документами для нарахування зарплати
98628

Як виплачувати вихідну допомогу при звільненні

Роботодавцям слід пам’ятати як правило, — з працівником слід провести повний розрахунок при звільненні. Які є види виплати при звільненні та як вони різняться залежно від підстави звільнення, як нараховуються розрахункові та що містить в собі виплата компенсації при звільненні, які виплати при звільненні за власним бажанням передбачено законом — детально у статті
247433