Працівник повернувся без відмітки про звільнення з військової служби

1071
Автор
аналітик Експертус Кадри, юрист із трудового права, сертифікований експерт із військового обліку

Запитання

Що робити, якщо у мобілізованої особи у військовому квитку немає відміток про виключення зі списків особового складу військової частини?

Відповідь

У наказі про увільнення від роботи визначають строк увільнення «на період проходження військової служби». Працівники, яких звільнили з військової служби, у військовому квитку мають запис про виключення зі списків особового складу військової частини. Таким чином, за відсутності підтвердження про звільнення працівника з військової служби, відсутні й підстави припинити увільнення та допустити працівника до роботи. Так само немає підстав звільняти строковика, якщо такого прийняли на час військової служби основного працівника.

Відсутність запису у військовому квитку може свідчити, наприклад, про те, що працівник-військовослужбовець отримав відпустку або самовільно залишив військову частину. 

Втім, працівник може оскаржити недопуск до роботи. Для того, щоб підготуватися до цього, вам може знадобитися скласти акт щодо звернення працівника та письмове повідомлення працівнику про необхідність військового квитка з належними відмітками.

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Зразок заяви про увільнення у зв’язку з вакцинацією

Законодавство про працю та загальнообов’язкове державне соціальне страхування не зобов’язує роботодавця безперешкодно відпускати працівника з роботи на час вакцинації та оплачувати період його відсутності на роботі з цієї причини. Утім, одним із способів задокументувати його відсутність — увільнення
8355

Увільнення від роботи на час виборів у 2020 році

25 жовтня 2020 року обиратимемо депутатів місцевих рад, сільських, селищних, міських голів. Якщо ваш працівник є учасником виборчого процесу, оформте необхідні документи, табелюйте коректно. Допоможемо в цьому, а спиратимемося на Виборчий кодекс від 19.12.2019 № 396-IX (далі — ВК)
28527

Увільнення від роботи на час виборів: настанови для кадровика

Україна готується до позачергових виборів у Верховну Раду. 21 липня обиратимемо нових народних депутатів. Кадровик має дотриматись вимог закону щодо працівників, які братимуть участь у виборчому процесі, — увільнити їх від роботи. Кого, як і на скільки увільняти від службових обов’язків? 4 варіанти оформленя зі зразками документів — у статті.
22563