Зарплата уповноваженому із соціального страхування

1872
Автор
керівник експертної групи Експертус Кадри

Запитання

Чи платити заробітну плату за виконання обов’язків уповноваженому із соціального страхування?

Відповідь

Рішення призначити страхову виплату ухвалюють страхувальник або уповноважені ним особи. 

Страхувальник або уповноважені ним особи конт­ролюють, чи правильно нарахували та своєчасно виплатили страхові суми, ухвалюють рішення відмовити в призначенні або припинити страхові виплати (повністю або частково), розглядають підставу і правильність документів для надання страхових виплат. 

Уповноважений із соціального страхування виконує обов’язки на громадських засадах.

Закон України «Про загальнообо­в’я­зкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105-XIV не містить вимог щодо доплати уповноваженому із соціального страхування — відповідно, роботодавець не зо­бо­в’я­заний її встановлювати.

Водночас у колективному договорі або в положенні про оплату праці можна встановити додаткові (порівняно з чинним законодавством і угодами) гарантії та соціально-побутові пільги. Тож саме у колдоговорі або в положенні про оплату праці можна закріпити питання щодо форм та систем оплати праці, норм праці, розцінок, тарифних сіток, ставок, схем посадових окладів, умов запровадження та розмірів надбавок, доплат, премій, винагород та інших виплат.

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Пільги та компенсації чорнобильцям

Чорнобильці мають право на пільги, визначені Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.1991 № 796-XII. Обсяг пільг залежить від категорії, до якої віднесено особу, постраждалу від аварії на ЧАЕС.
47127

Оплата праці на підприємстві

Оплата праці — одне із основних питань трудового права, ключовим аспектом якого є поняття «мінімальна зарплата». Система оплати праці в Україні передбачає багато видів: тарифна оплата праці, грейдова оплата праці, безтарифна оплата праці, тарифна система оплати праці, грейдингова система оплати праці, акордна система оплати праці та інші. Щоб не заплутатися у виборі системи оплати праці, читайте матеріал від наших експертів.
22199

Наказ про підвищення окладу: зразок

Наказ належатиме до групи наказів з кадрових питань тривалого строку зберігання та є первинними документами для нарахування зарплати
98281

Як виплачувати вихідну допомогу при звільненні

Роботодавцям слід пам’ятати як правило, — з працівником слід провести повний розрахунок при звільненні. Які є види виплати при звільненні та як вони різняться залежно від підстави звільнення, як нараховуються розрахункові та що містить в собі виплата компенсації при звільненні, які виплати при звільненні за власним бажанням передбачено законом — детально у статті
247114