Стажування працівника на іншому підприємстві

345
Автор
керівник експертної групи Експертус Кадри

Запитання

Чи можна провести підвищення кваліфікації працівника зі стажуванням на іншому підприємстві?

Відповідь

Стажування керівників, професіоналів і фахівців — один із видів професійного навчання працівників (абз. 5 п. 2.2 розділу II Положення про професійне навчання працівників на виробництві, затвердженого наказом МОН, Мінсоцполітики від 26.03.2001 № 127/151; далі — Положення № 127/151). 

Роботодавець може організувати формальне та неформальне професійне навчання працівників: 

  • формальне — відповідно до вимог стандартів професійної/професійно-технічної освіти, типових навчальних планів і програм, освітніх програм, стандартів вищої освіти у закладі освіти або безпосередньо в роботодавця; 
  • неформальне — без обмежень щодо місця набуття, строків та форми навчання. 

Якщо плануєте підвищити кваліфікацію працівника не на вашому підприємстві та не в закладі освіти, то йдеться про неформальне навчання. 

Для того щоб організувати стажування на іншому підприємстві, роботодавець: 

  • затверджує план стажування; 
  • укладає з підприємством договір на стажування; 
  • направляє працівника на стажування. 

На час стажування роботодавець забезпечує працівнику гарантії як для працівників, яких направляють підвищувати кваліфікацію. 

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Стажування для студентів: як оформити

Стажування студентів на підприємстві — це можливість здобути практичний досвід за майбутньою професією. Які особливості оформлення стажування, укладення договору та оплати необхідно знати кадровику й роботодавцю, роз’яснюємо у статті.
6828

Стажування на робочому місці до оформлення трудових відносин — не правомірно

Нині на ринку праці нерідко трапляється, що роботодавець, щоб застрахувати себе від небажаних наслідків, проводить стажування працівників перед оформленням на роботу. Проте це — не правомірно. Є законний шлях перевірити, чи відповідає працівник займаній посаді.
74039

Стажування та допуск до роботи підвищеної небезпеки

Стажування — це набуття особою практичного досвіду виконання виробничих завдань і обов’язків на робочому місці організації після теоретичної підготовки до початку самостійної роботи під безпосереднім керівництвом досвідченого фахівця.
26871