Дні невикористаної відпустки під час переведення на нове підприємство в умовах воєнного стану

Чи може роботодавець «перевести» невикористану відпустку на нове місце роботи?

work.jpg

Як оформити переведення

Закон від 15.11.1996 № 504/96-ВР "Про відпустки" (із змінами та доповненнями далі – Закон № 504), КЗпП з урахуванням вимог Закону від 15.03.2022 № 2136-IX "Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану" визначають:

  • державні гарантії права на відпустки працівників,
  • умови, тривалість і порядок надання їх працівникам для відновлення працездатності,
  • зміцнення здоров’я,
  • для виховання дітей,
  • задоволення власних життєво важливих потреб та інтересів,
  • всебічного розвитку особи.

Переведення працівника за його згодою на інше підприємство, в установу, організацію або перехід на виборну посаду є підставою для припинення трудового договору (п. 5 ст. 36 КЗпП). На новій роботі працівник укладає інший трудовий договір.

Під час воєнного стану та обставин, які склалися в країні у зв’язку з військовою агресією російської федерації, Закон від 01.07.2022 № 2352-ІХ "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин", який набрав чинності з 19 липня 2022 року, вніс зміни до КЗпП, зокрема виключено статтю 81, яка передбачала, що за бажанням працівників, переведених на роботу з одного підприємства, установи, організації на інше підприємство, в установу, організацію, які не використали за попереднім місцем роботи повністю або частково щорічну основну відпустку і не одержали за неї грошової компенсації, щорічна відпустка повної тривалості надається до настання шестимісячного терміну безперервної роботи після переведення.

У разі звільнення працівника у період дії воєнного стану йому виплачується грошова компенсація відповідно до статті 24 Закону "Про відпустки" (ч. 1 ст. 12 Закону № 2136).

Таким чином, наразі при звільненні працівника, йому виплачується грошова компенсація за всі невикористані ним дні щорічної відпустки, а також додаткової відпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину – особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи (ст. 83 КЗпП та 24 Закону № 504).

За матеріалами Східного міжрегіонального управління Держпраці

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Тимчасове переведення: підстави та оформлення

Тимчасово перевести працівника на іншу роботу, не обумовлену трудовим договором, роботодавець може, наприклад, у випадку відсутності іншого працівника у зв’язку з відпусткою для догляду за дитиною до трьох років. Про види тимчасових переведень, підстави для їх застосування та порядок оформлення розкажемо у статті.
35428

Зразок заяви про переведення на іншу посаду

У разі переведення працівника на іншу посаду, його згоду фіксують письмово. Якщо роботодавець пропонував переведення усно, працівник висловлює згоду в заяві. Зазвичай — це заява у довільній формі, оскільки нормативні документи не визначають чіткої форми згоди працівника на переведення на іншу посаду
113337

Як оформити наказ про переведення на іншу посаду

Роботодавець може перевести працівника на іншу посаду тільки за його згодою (ч. 1 ст. 32 КЗпП). Ініціювати переведення можуть працівник або роботодавець. Скачати зразок наказу про переведення за новим стандартом ви зможете у матеріалі
227813

Види переведення на іншу роботу

Працівника можна перевести на іншу роботу на підприємстві. Але тільки за його згодою. Трудове законодавство допускає також можливість переведення в іншу місцевість разом з підприємством або до іншого роботодавця. Остання процедура реалізується через звільнення.
25860

Наказ про прийняття на роботу в порядку переведення з іншого підприємства

Переведення на інше підприємство — зручний спосіб реалізації гарантій працівникам, звільнення яких супроводжується обов’язковим працевлаштуванням. Розгляньмо, зокрема, як оформити наказ про прийняття на роботу працівника, якого переведено з іншого підприємства.
30691

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді