Коли правомірно звільнити працівника, відсутнього на роботі понад чотири місяці, — Мінекономіки

Не поспішайте негайно звільняти працівника, з яким відсутній зв’язок

13_05.jpg

Роботодавці отримали можливість припинити трудовий договір із працівником через його відсутність на роботі та інформації про причини такої відсутності понад чотири місяці поспіль. Нову підставу звільнення (п. 8-3 ст. 36 КЗпП) увів до КЗпП Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин» від 01.07.2022 № 2352-IX (далі — Закон № 2352), який набув чинності 19 липня 2022 року.

✍️ Зразки документів для кадровика

Для того щоб звільнити працівника через тривалу відсутність, необхідно дотримати одночасно дві обов’язкові умови:

  • працівник відсутній на роботі понад чотири місяці поспіль;
  • упродовж цих чотирьох місяців у роботодавця немає інформації про причини відсутності. При цьому не має значення, з поважної чи неповажної причини відсутній працівник.

Мінекономіки у листі від 21.08.2022 № 4712-06/60662-07 зазначає, що у випадку, коли працівник відсутній декілька разів та має кілька подібних періодів, які в сумі дорівнюють або перевищують чотири місяці, звільнити його за цією підставою роботодавець не може.

Закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом’якшують або скасовують відповідальність особи (ч. 1 ст.  58 Конституції України).

Дію нормативно-правового акта в часі треба розуміти так, що вона починається з моменту набрання цим актом чинності і припиняється з втратою ним чинності. Тобто до події, факту застосовують той закон або інший нормативно-правовий акт, під час дії якого вони настали або мали місце. Таке тлумачення частини 1 статті 58 Конституції України надав Конституційний суд України (абз. 2 п. 2 Рішення від 09.02.99 № 1-рп/99 у справі про зворотну дію в часі законів та інших нормативно-правових актів).

Отже, відлік часу фактичної відсутності працівника на робочому місці та інформації про причини такої відсутності понад чотири місяці поспіль необхідно починати від 19.07.2022, — дати, коли набув чинності Закон № 2352. Уперше звільнити працівника за цією підставою зможете не раніше 20 листопада 2022 року. До цього часу керуйтеся консультацією експертів із кадрових питань Цифрового видавництва Експертус «Що робити, коли працівник не виходить на зв’язок».  

Консультація «Як звільнити працівника, відсутнього на роботі понад чотири місяці з невідомих причин» допоможе:

  • визначити дату, після якої зможете звільнити працівника;
  • оформити доповідну, акти та наказ про звільнення;
  • внести записи до трудової книжки та особової картки працівника;
  • дотримати правил розрахунку при звільненні.

Олена Петровська,
експерт із кадрових питань

Intensyv_kadrovogo_obliku.png

ДЕТАЛЬНА ПРОГРАМА

 

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Звільнення директора товариства

Як оформити звільнення директора товариства, внести правильний запис до трудової книжки про звільнення директора, одержати зразки наказів про виконання обов’язків та про звільнення директора? Пропонуємо скористатися нашими порадами у цій статті
106657

Звільнення за переведенням на інше підприємство

Звільнення за переведенням на роботу на інше підприємство, крім згоди працівника, передбачає домовленість роботодавців. Про порядок звільнення у зв’язку з переведенням та про особливості такого звільнення під час воєнного стану читайте у цій статті
122761

Наказ про звільнення за прогул: зразок

Звільнення працівника на підставі пункту четвертого статті 40 КЗпП — за прогул — оформлюють відповідним наказом. Скачайте зразок наказу про звільнення за прогул без поважних причин, щоб дотримати вимог законодавства з праці та ДСТУ 4163:2020.
50636

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді