Робота підлітків на час канікул

Законодавство встановлює низку обмежень

Робота підлітків на час канікулНа час літніх канікул актуалізується питання працевлаштування неповнолітніх працівників, адже саме в цей час школярі та студенти шукають підробіток.

Прийняття неповнолітнього та забезпечення умов праці

Важливо пам'ятати, що приймати неповнолітніх осіб на роботу можна з 16 років (згідно зі ст. 188 Кодексу законів про працю України). Якщо особа молодша (14 або 15 років), то прийняття можливе лише за згодою батьків або особи, що їх замінює, а самі роботи при цьому мають бути легкими, не завдавати шкоди здоров'ю та не заважати навчанню. 

Максимальна тривалість робочого тижня залежить від віку:

  • 36 годин — для осіб 14-15 років;
  • 24 години — для осіб 16-18 років.

Законодавство забороняє залучати неповнолітніх до: 

Також неповнолітніх не можна залучати до підіймання та переміщення предметів, маса яких перевищує встановлені граничні норми. Водночас працівники, які не досягли 18 років, але не мають медичних протипоказань, можуть піднімати та переміщати важкі речі. Але, якщо така робота має тривалий характер, до неї не допускають осіб молодше 15 років.

Також роботодавець повинен вести соціальний облік неповнолітніх працівників та організувати проходження попереднього та періодичних медичних оглядів.

За матеріалами Печерської районної у м. Києві державної адміністрації

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Оформлення запису в трудовій про прийняття строковика на час відпустки з вагітності та пологів основної працівниці

Буде помилкою вказати у трудовій, що працівницю прийняли за строковим трудовим договором на час відпустки з вагітності та пологів. Як тоді зробити правильний запис?
16339

Колективний договір

Порядок укладання колективного договору викликає у роботодавців безліч запитань. Як має виглядати типовий колективний договір? Колективний договір: обов'язковий чи ні? Чи потрібно реєструвати колективний договір? Чи передбачено відповідальність за відсутність колективного договору? Знайдіть відповіді у статті
163634

Резюме у роботі кадровика

Резюме — це перший документ, який бачить роботодавець. Його мета — надати роботодавцю чітке уявлення про те, чому саме цей кандидат підходить для вакансії. Як обрати працівника за резюме? Відповідь на це та інші питання а також резюме (шаблон) — у статті.
1366

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді