Ви — директор. Як звільнитися?

Поради від юристів

Ви — директор. Як звільнитися?Законодавство забезпечує громадянам не лише право на працю, а й право на припинення трудових відносин. Так, працівники можуть звільнитися за власним бажанням, письмово попередивши роботодавця за два тижні (ст. 38 Кодексу законів про працю України).

Наказ про звільнення за власним бажанням

Директору ж підприємства зробити це значно важче, особливо — якщо немає згоди засновників. У Вищій школі адвокатури НААУ радять використовувати такий порядок:

Якщо ж загальні збори не зможуть ухвалити рішення, варто звернутися до суду задля визнання припинення трудових відносин. При цьому краще вказати конкретну дату, з якої директора можна вважати звільненим. Також юристи радять подавати позов не лише про припинення трудових відносин, а й про виключення відомостей про фізичну особу як керівника юридичної особи з реєстру.

Вже після винесення судового рішення за потреби можна буде звернутися до виконавчої служби.

За матеріалами Вищої школи адвокатури НААУ

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Звільнення директора товариства

Як оформити звільнення директора товариства, внести правильний запис до трудової книжки про звільнення директора, одержати зразки наказів про виконання обов’язків та про звільнення директора? Пропонуємо скористатися нашими порадами у цій статті
106470

Звільнення за переведенням на інше підприємство

Звільнення за переведенням на роботу на інше підприємство, крім згоди працівника, передбачає домовленість роботодавців. Про порядок звільнення у зв’язку з переведенням та про особливості такого звільнення під час воєнного стану читайте у цій статті
122696

Наказ про звільнення за прогул: зразок

Звільнення працівника на підставі пункту четвертого статті 40 КЗпП — за прогул — оформлюють відповідним наказом. Скачайте зразок наказу про звільнення за прогул без поважних причин, щоб дотримати вимог законодавства з праці та ДСТУ 4163:2020.
50604

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді