Лікарняний під час додаткової «чорнобильської» відпустки

Працівник, який є постраждалим від аварії на ЧАЕС 2 категорії, захворів, перебуваючи у додатковій «чорнобильській» відпустці. Чи продовжується відпустка на кількість днів лікарняного і як оплачувати листок непрацездатності? Лікарняний закрито вже після збігу строку відпустки.

Допомога по тимчасовій непрацездатності надається працівнику як застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке повністю або частково компенсує втрату заробітної плати у разі настання тимчасової непрацездатності (ч. 1 ст. 22 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105-ХІV; далі — Закон № 1105).

Якщо непрацездатність настає під час щорічної відпустки допомога по тимчасовій непрацездатності надається у порядку та в розмірах, установлених Законом № 1105. При цьому під щорічною відпусткою розуміється щорічна основна і щорічні додаткові відпустки (за шкідливий характер праці, ненормований робочий день, додаткова відпустка державним службовцям тощо).

Утім, додаткова «чорнобильська» відпустка, у якій перебуває працівник, не належить до виду щорічних у розумінні законодавства про відпустки.

Хоча ця відпустка й надається щороку згідно зі статтями 20 та 21 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.1991 № 796-ХІІ (далі — Закон № 796-ХІІ), але вона визначена як пільга та компенсація чорнобильцям.

Це відрізняє її від щорічної відпустки, яка надається усім працівникам за умови роботи упродовж певного часу.

Отже, додаткова відпустка чорнобильцям 1 і 2 категорії не підлягає перенесенню або продовженню у разі тимчасової непрацездатності. А листок непрацездатності не підлягає оплаті в період такої відпустки.

Водночас, якщо тимчасова непрацездатність працівника розпочалась до настання «чорнобильської» відпустки та (або) триває після її закінчення, лікарняний оплачується за дні до початку відпустки та /або з дня, коли працівник мав стати до роботи після закінчення відпустки. Лікарняний при цьому оплачується на загальних підставах.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

Як оперативно передати відомості про працівників на вебпортал ПФУ

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді