Перенесення робочих днів у 2017 році

UA RU
Автор
порталу «Кадровик-01»
У 2017 році за рекомендацією Кабміну робочі дні із 8 травня і 25 серпня переносимо на суботи. З’ясуймо, чи мають працівники «відпрацьовувати» по суботах, якщо 08.05.2017 або 25.08.2017 вони захворіють або перебуватимуть у відпустці.
Чекліст кадровика Скачати документи відділу кадрів

Розпорядженням «Про перенесення робочих днів у 2017 році» від 16.11.2016 № 850-р Уряд рекомендував керівникам підприємств, установ та організацій* (далі — підприємство) для працівників, яким установлено 5-денний робочий тиждень з двома вихідними днями, перенести робочі дні з:

  • понеділка 08.05.2017 — на суботу 13.05.2017;
  • п’ятниці 25.08.2017 — на суботу 19.08.2017.

* За винятком органів Пенсійного фонду України, Українського державного підприємства поштового зв’язку «Укрпошта», Державної казначейської служби та банківських установ.

Відповідне право Кабміну (з метою створення сприятливих умов для використання святкових і неробочих днів та раціонального використання робочого часу) закріплено частиною 4 статті 67 Кодексу законів про працю України (КЗпП).

Що варто врахувати при оформленні перенесення робочих днів

Вирішивши скористатися рекомендаціями Кабміну, роботодавець має:

Відповідний розпорядчий документ згідно із законодавством необхідно видати й довести до відома працівників не пізніше ніж за 2 місяці до дати перенесення. Приміром, «дедлайн» для ознайомлення працівників із наказом про перенесення робочого дня з 08.05.2017 — 07.03.2017 (оскільки 8 березня — святковий день).

Приклад оформлення наказу про перенесення робочих днів

Перенесення робочих днів у 2017 році

Увага!

Зміна режиму роботи належить до змін істотних умов праці (ч. 3 ст. 32 КЗпП). Отже, наказ про перенесення робочих днів слід видавати з таким розрахунком, аби встигнути ознайомити з ним працівників не пізніше ніж за два місяці до дня перенесення.

Припустімо, роботодавець своєчасно видав наказ про перенесення робочих днів (профспілка на підприємстві відсутня), а кадрова служба ознайомила працівників із наказом під підпис. Ставити крапку зарано. Зазвичай перенесення робочих днів на суботи викликає чимало запитань як у працівників, так і в кадровиків.

День, роботу з якого перенесено на суботу, припадає на період відпустки (хвороби) працівника. Чи виходити на «відпрацювання», якщо відповідна субота вже не збігається з періодом відпустки (тимчасової непрацездатності)?

Авжеж, так! Кадровик має роз’яснити працівникам суть справи — не «відпрацювання», а робота за новим, зміненим графіком.

Працівники зобов’язані працювати чесно і сумлінно, своєчасно і точно виконувати розпорядження роботодавця, додержувати трудової дисципліни (ст. 139 КЗпП). Невихід на роботу в суботу при перенесенні робочого дня (звісно, за умови своєчасного інформування про зміну графіка роботи) може бути визнаний прогулом, невтішний наслідок якого — дисциплінарна відповідальність в порядку, встановленому статтею 149 КЗпП.

Увага!

Аби запобігти конфліктам і зменшити кількість «ображених» працівників, які шукатимуть правди на кадрових та юридичних форумах, чи справді вони мають «відпрацьовувати» в суботу (адже «були на лікарняному, у відпустці!..»), докладно пропишіть ці випадки в наказі про перенесення робочих днів.

Отже, працівники, які 08.05.2017 чи 25.08.2017 перебуватимуть у відпустках, мають працювати з усіма в робочі суботи, відповідно, 13.05.2017 і 19.08.2017. Звісно, якщо ці дні відпусткою не охоплені.

Увага!

Поясніть працівникам, які 8 травня чи 25 серпня перебуватимуть в оплачуваних відпустках (щорічній, додатковій соціальній працівникам, які мають дітей, тощо), що фінансово вони навіть виграють, адже отримають за дні відпусток середній заробіток, а за робочі суботи — заробітну плату.

Ольга Догадіна керівник експертної групи «Експертус Кадри»
Визначте, кому доцільно доручити табельний облік, адаптуйте форму табеля під потреби підприємства, заповніть табель без помилок, навіть якщо працівники працюють за режимом, відмінним від звичайного, та правильно оберіть позначки для неявок

Чи вплине перенесення робочих днів на розмір зарплати?

І в травні, і в серпні 2017 року робочий день перенесено на вихідний — суботу відповідного місяця. Отже, розрахункова норма тривалості робочого часу за ці місяці не зміниться. Утім, «відпрацювання» по суботах в інші місяці теж не спричинило б ані понадурочних годин, ані недопрацювань. Після відпрацювання всіх робочих днів за зміненим графіком працівники, яким встановлено посадові оклади (місячні тарифні ставки), отримали б зарплату з розрахунку посадового окладу (місячної тарифної ставки) у повному розмірі; ті, яким встановлено годинну тарифну ставку, — зарплату за фактично відпрацьований час, «відрядники» — за фактично виконану роботу.

Що робити, якщо працівник не бажає відпрацьовувати по суботах?

Імовірно, що деякі працівники (як і я) не захочуть працювати по суботах. Запропонуйте їм оформити на 13.05.2017 і 19.08.2017 щорічну відпустку або відпустку без збереження заробітної плати на підставі статей 25 або 26 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР.

Дні перенесення припали на період тимчасової непрацездатності. Як оплачувати?

Тут все просто. Якщо колись допомогу з тимчасової втрати працездатності призначали за робочі дні, то тепер оплаті підлягають усі календарні дні, визначені листком непрацездатності. Це випливає з формулювання пункту 2 Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою КМУ від 26.09.2001 № 1266:

Сума страхових виплат застрахованій особі та оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів роботодавця обчислюється шляхом множення суми денної виплати, розмір якої встановлюється у відсотках середньоденної заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) залежно від страхового стажу, якщо його наявність передбачена законодавством, на кількість календарних днів, що підлягають оплаті.

Як відобразити в табелі перенесення робочих днів?

У табелі обліку використання робочого часу позначаємо 08.05.2017 і 25.08.2017 як вихідні дні, а 13.05.2017 і 19.08.2017 — як робочі.

Напередодні святкових і неробочих днів (ст. 73 КЗпП) час роботи працівників, для яких встановлено нормальну тривалість робочого тижня, скорочується на одну годину як при п’ятиденному, так і при шестиденному робочому тижні (ч. 1 ст. 53 КЗпП). Оскільки 8 травня — передсвятковий день, то й у суботу, 13.05.2017, працюватимемо не 8, а 7 годин, що й відображаємо у табелі.

Якщо працівник 08.05.2017 чи 25.08.2017:

  • перебував у щорічній основній відпустці — проставляємо в табелі «В»;
  • перебував у відпустці без збереження заробітної плати, наданої за згодою сторін, — проставляємо в табелі «НА»;
  • хворів — на підставі листка непрацездатності позначаємо цей день як «ТН».


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

Як скласти номенклатуру справ кадрової служби на 2025 рік

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді