Види та процедура надання компенсації за роботу у вихідний день

Вітчизняним законодавством заборонено залучати працівників до роботи у їхні законні вихідні дні. Проте — з цього правила теж є винятки. А їх перелік чітко сформульовано у статті 71 Кодексу законів про працю.

Тож, якщо виникла нагальна проблема, і працівник провів свій вихідний день на робочому місці, — роботодавець за це, звісно ж, має «віддячити» йому. Праця у такі дні має компенсуватися або у подвійному розмірі, або наданням окремого дня відпочинку. Працівник сам вправі обирати, що для нього важливіше — чи матеріальна винагорода, чи «додатковий» вихідний день.

Процедура надання компенсації за роботу у вихідний день

Розробляючи процедуру (порядок) надання компенсації за роботу у вихідний день, насамперед, необхідно визначити порядок вибору і узгодження виду компенсації за роботу в такий день.

Таке узгодження може бути як усним, так і письмовим — у вигляді відповідної заяви працівника.

Порада!

Вид компенсації й термін використання інших днів відпочинку радимо узгоджувати на етапі підготовки проекту наказу про залучення працівника до роботи у вихідний день.

Інший день відпочинку як компенсація за роботу у вихідний день

Часто між роботодавцем та працівником виникають суперечки щодо термінів використання днів відпочинку, оскільки законодавством це питання не регульовано.

Приклад

Працівник виявив бажання «зібрати» дні відпочинку, що мають бути надані йому як компенсація за роботу у вихідні дні, та приєднати їх до щорічної відпустки, а роботодавець вважає, що це зашкодить інтересам як організації в цілому (тривалий час без цього фахівця не можна обійтись), так і інтересам окремих працівників (через неможливість для них використати щорічну відпустку в терміни, передбачені графіком відпусток).

Можливий інший варіант: працівник пише заяву щодо надання «іншого дня відпочинку» у визначену дату, а роботодавець не задовольняє прохання працівника і наполягає на відпочинку пізніше…

Для того щоб уникнути непорозумінь та конфліктних ситуацій, правила і порядок використання «компенсаційних» днів відпочинку доцільно врегулювати в Правилах внутрішнього трудового розпорядку організації (ПВТР) або в окремому локальному нормативному акті (наприклад, у Положенні про порядок залучення працівників до роботи у вихідні, святкові і неробочі дні або в Порядку надання компенсації за роботу у вихідні (святкові, неробочі) дні).

Якщо зазначені питання врегульовано окремим локальним актом, то в тексті ПВТР має бути посилання на цей документ.

Для того щоб швидко та правильно розробити «Положення про порядок залучення працівників до роботи у вихідні, святкові і неробочі дні», скористайтеся Шпаргалкою кадровика, яку для вас розробили експерти системи «Експертус Кадри»


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

зміст

Як оперативно передати відомості про працівників на вебпортал ПФУ

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді