Щорічна основна відпустка працівникам у зоні радіоактивного забруднення

Для працівників, які працюють або перебувають у відрядженні в зоні радіоактивного забруднення, щорічна відпустка надається пропорційно до відпрацьованого часу на таких територіях.

Так, тривалість щорічної основної відпустки працівників у зоні радіоактивного забруднення становить:

  • у зонах відчуження та безумовного (обов’язкового) відселення — 44 календарних дні. Загальна тривалість відпустки не повинна перевищувати 56 календарних днів;
  • у зоні добровільного гарантованого відселення — 37 календарних днів. Загальна тривалість відпустки не повинна перевищувати 49 календарних днів;
  • у зоні посиленого радіоекологічного контролю — 30 календарних днів. Загальна тривалість відпустки не повинна перевищувати 42 календарних дні.

Щорічна відпустка працівникам у зоні радіоактивного забруднення надається без урахування додаткової відпустки, гарантованої вітчизняним законодавством.

Увага!

Із 01.01.2015 зону посиленого радіологічного контролю (4 зона) виключено із зон радіоактивно забруднених територій, тому і відпустка працівникам, які працюють (перебувають у відрядженні) на територіях радіоактивного забруднення, не надається.

Така відпустка належить щорічної основної відпустки, тому на неї поширюються норми Закону про відпустки щодо щорічної основної відпустки. Зокрема, така щорічна відпустка працівникам у зоні радіоактивного забруднення підлягає поділу на частини, перенесенню на інший період, грошовій компенсації у разі звільнення.

Щорічна відпустка працівнику, який працює на територіях радіоактивного забруднення неповний робочий рік або сезонному працівнику, або особі, яка перебуває у відрядженні у відповідних зонах, розраховується також пропорційно до відпрацьованого часу.

При наданні такої щорічної відпустки слід враховувати те, що загальна тривалість відпустки обмежується відповідно до кожної із зон — 56, 49 чи 42 календарними днями, а різниця між цим обмеженням і основною відпусткою не є іншим видом додаткових відпусток, а тому таким працівникам тривалість щорічної відпустки понад 37 чи 44 календарних днів, як до набрання чинності Законом про відпустки, так і після, може бути збільшена лише за рахунок додаткових щорічних відпусток, передбачених законодавством (додаткової відпустки за роботу із шкідливими та важкими умовами праці, додаткової відпустки за особливий характер праці, передбачених Додатком 1 та Додатком 2 до постанови КМУ «Про затвердження Списків виробництв, робіт, цехів, професій і посад, зайнятість працівників в яких дає право на щорічні додаткові відпустки за роботу із шкідливими і важкими умовами праці та за особливий характер праці» від 17.11.1997 № 1290, додаткової відпустки працівникам з ненормованим робочим днем).


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

Як оперативно передати відомості про працівників на вебпортал ПФУ

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді