Прийняття на роботу після скорочення чисельності або штату

Трапляється, що після скорочення чисельності чи штату працівників, роботодавець знову відкриває вакансії аналогічної кваліфікації. Чи можуть розраховувати скорочені працівники на працевлаштування поза конкурсом на відкриті вакансії?

Працівник, з яким розірвано трудовий договір у зв’язку із скороченням чисельності або штату працівників, протягом одного року має право на укладення трудового договору у разі поворотного прийняття на роботу, якщо роботодавець провадить прийняття на роботу працівників аналогічної кваліфікації (ч. 1 ст. 42-1 КЗпП).

Переважне право на укладення трудового договору у разі поворотного прийняття на роботу надається особам, зазначеним у статті 42 КЗпП, та в інших випадках, передбачених колективним договором (ч. 2 ст. 42-1 КЗпП).

Увага!

Законодавство не обмежує право працівника щодо поворотного прийняття тільки на постійну роботу, це може бути і робота на умовах строкового трудового договору (наприклад, на період перебування у відпустці для догляду за дитиною основного працівника).

Частина перша статті 42-1 КЗпП не містить обов’язку роботодавця попереджати працівників, звільнених за пунктом 1 статті 40 КЗпП, про прийняття на роботу працівників аналогічної кваліфікації, а гарантує переважне, порівняно з іншими особами, що претендують на зайняття посади, право на прийняття на роботу. При цьому йдеться не про аналогічну посаду, а про роботу, виконання якої потребує аналогічної кваліфікації.

Приклад

Відповідну позицію підтверджує і судова практика:


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

Як оперативно передати відомості про працівників на вебпортал ПФУ

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді