Суміщення в табелі обліку використання робочого часу: відображати чи ні?

Якщо в організації є працівники, які виконують додаткову роботу за вакантними посадами на умовах суміщення посад, як табелювати виконання їхніх, щоб оплачувати додаткову роботу?

Суміщення професій (посад) визначається як виконання працівником поряд зі своєю основною роботою, що обумовлена трудовим договором, додаткової роботи за іншою професією (посадою) (Інструкція Держкомпраці СРСР, Мінфінансів СРСР та ВЦРПС від 14.05.1982 № 53-ВЛ; діє на території України відповідно до постанови Верховної Ради України від 12.09.1991 № 1545-XII, зокрема, в частині щодо визначення поняття суміщення професій). Таке ж визначення випливає зі змісту статті 105 Кодексу законів про працю України (КЗпП).

Читайте також: Сумісництво і суміщення: в чому полягає різниця

При цьому така додаткова робота допускається в одній і тій самій організації, за згодою працівника протягом законодавчо встановленої тривалості робочого дня (робочої зміни), якщо це не призводить до погіршення виконання обов’язків за основною посадою.

Суміщення професій (посад) грунтується на тому, що суміщувана посада є в штатному розписі організації, але залишається вакантною. Отже, за посадою утворюється економія фонду заробітної плати, за рахунок якої і встановлюють доплату.

Читайте також: Запис про суміщення в особовій картці та трудовій книжці

Доплату за суміщення вакантної посади можна встановити одному працівнику або ж розподілити між кількома працівниками, залежно від обсягу додатково виконуваних робіт.

Отже, при суміщенні професій (посад) обов’язки за суміщуваною посадою виконуються протягом робочого дня. Тому суміщення не табелюється, а доплата нараховується на підставі наказу про встановлення суміщення.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді