Виправлення неправильного запису на титульному аркуші трудової книжки

На першій сторінці (титульному аркуші) трудової книжки відображаються відомості про працівника. До них належать прізвище, ім’я, по батькові, дата народження. Ці дані вносяться повністю, тобто без скорочень або заміни на ініціали.

 Дані про працівника вносять до трудової книжки на підставі паспорта чи свідоцтва про народження (п. 2.11 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої наказом Мінпраці, Мін’юсту, Мінсоцзахисту від 29 липня 1993 № 58; Інструкція № 58).

У частині другій пункту 6.1. Інструкції № 58 мовиться про те, що бланк трудової книжки або вкладиша до неї вважається зіпсованим, якщо первинне внесення інформації було неправильним. У такому разі складається акт про списання зіпсованих бланків за формою, що затверджена наказом Мінстату від 27 жовтня 1995 № 227. Працівнику в такому випадку оформлюють нову трудову.

Виправлення неправильного запису на титульному аркуші трудової книжки Читайте також: Лікарняний залито кавою, а трудову пожував собака… Дії кадровика у разі пошкодження документів

Працівник може скористатися правом на отримання дубліката трудової книжки (п. 5.6 Інструкції №58), якщо:

  • трудову загублено;
  • працівник не має доступу до неї, зокрема, внаслідок надзвичайної ситуації;
  • трудова книжка — непридатна до використання (якщо її було забруднено, розірвано, вона обгоріла, тощо).

Унесення запису про зміну дати народження, прізвища, імені, по батькові

Інструкцією № 58 визначено порядок унесення записів про зміну прізвища, імені, по батькові, дати народження до трудових книжок.

Виправлення неправильного запису на титульному аркуші трудової книжки Читайте також: Запис про зміну прізвища за відсутності місця на титульному аркуші трудової книжки

Про внесення таких змін до трудової книжки ідеться в пункті 2.13 Інструкції № 58. Підставою для них можуть бути такі документи:

  • паспорт;
  • свідоцтво про народження, зміну прізвища, ім’я та по батькові, шлюб або розірвання шлюбу.

При внесенні змін зазначається номер та дата цих документів за останнім місцем працевлаштування.

Виправлення неправильного запису на титульному аркуші трудової книжки Читайте також: Унесення ФОП до трудової книжки працівника запису про зміну прізвища 

Ця інформація відображається на першій сторінці (титульному аркуші) трудової. Порядок такий:

  • інформація, що підлягає зміні, закреслюється однією рискою;
  • нові дані вписуються з посиланням на відповідні документи на внутрішньому боці обкладинки. Такий запис завіряється печаткою відділу кадрів та підписом керівника установи.

Однак йдеться лише про зміни прізвища, імені, по батькові, дати народження, а не про їх виправлення.

Виправлення помилки на титульному аркуші трудової книжки

Як уже було зазначено, якщо при первинному заповненні трудової книжки було допущено помилку, таку трудову книжку списують та оформлюють нову.

Проте якщо помилку виявлено згодом — ситуація складніша. Розгляньмо декілька варіантів її вирішення.

Виправлення неправильного запису на титульному аркуші трудової книжки Читайте також: 10 випадків, коли не варто виправляти помилки в трудовій книжці

Якщо помилку на титульному аркуші трудової виявлено під час оформлення або власне трудових відносин, роботодавець видає цьому працівникові дублікат трудової книжки.

Якщо працівник приносить трудову книжку з уже внесеними виправленнями (що є не правомірним), потенційний роботодавець направляє цього працівника до попереднього роботодавця, щоб той або оформив нову трудову книжку (якщо то було перше місце роботи), або видав дублікат трудової книжки (якщо виправлення внесено не за попереднім місцем роботи).

Увага!

Роботодавець не повинен приймати від працівника трудову книжку, оформлену чи заповнену з порушеннями. У разі виявлення при прийнятті на роботу помилок на титульній сторінці трудової книжки роботодавець має спрямувати потенційного працівника на попереднє місце роботи для оформлення трудової книжки на новому бланку, або ж — дубліката трудової книжки (залежно від ситуації).


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

зміст

Як оперативно передати відомості про працівників на вебпортал ПФУ

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді