Переведення працівника на «нижчу» посаду

Можливість переведення працівника на іншу посаду (за згодою) передбачено трудовим законодавством. Ініціатором переведення може бути як роботодавець, так і працівник. Розгляньмо, як правомірно оформити переведення на «нижчу» посаду.

Переведення на постійну «нижчу» посаду

Переведення працівника на іншу посаду може ініціювати як сам працівник, так і роботодавець, але за попередньої згоди працівника на це, за винятком випадків, передбачених у частині другій статті 33 Кодексу законів про працю України (КЗпП) та в інших випадках, передбачених законодавством.

Переведення працівника на «нижчу» посаду Читайте також: Переведення працівника-іноземця на іншу посаду

При переведенні працівника на іншу постійну нижче оплачувану посаду(«нижчу» посаду) за ним зберігається попередній середній заробіток протягом двох тижнів з дня переведення (ч. 1 ст. 114 КЗпП). Якщо штатним розписом передбачено, що посадовий оклад на новій посаді нижчий ніж на попередній, то роботодавець зобов’язаний протягом двох тижнів після переведення зберігати середній заробіток.

Про те, що протягом двох тижнів після переведення працівник отримуватиме заробітну плату за попередньою посадою обов’язково зазначають у наказі про переведення на «нижчу» посаду.

Зразок наказу про переведення на «нижчу» посаду
(скачати)

Наказ про переведення на нижчу посаду

Увага!

Положення статті 114 КЗпП про збереження середнього заробітку за працівником, переведеним на «нижчу» роботу, протягом двох тижнів з дня переведення застосовується, якщо інше не передбачено законодавством, і в тому разі, коли переведення було з ініціативи самого працівника (п. 18 постанови Пленуму Верховного суду України «Про практику застосування судами законодавства про оплату праці» від 24.12.1999 № 13).

Тимчасове переведення на «нижчу» посаду

У разі якщо працівника тимчасово переведено на посаду з вищим окладом, приміром — на час відпустки для догляду за дитиною основного працівника, то норма частини 1 статті 114 КЗпП що збереження середнього заробітку за попередньою посадою протягом двох тижнів після переведення — не застосовується.

Переведення працівника на «нижчу» посаду Дізнайтеся, чи можливо перевести працівника на іншу роботу у наступний день після звільнення у зв’язку зі скороченням штату

Про умови оплати праці за основною посадою працівника було поінформовано при укладенні трудового договору (ст. 29 КЗпП).

Можливість тимчасового переведення працівника за його згодою на іншу роботу, не обумовлену трудовим договором, передбачено частиною 1 статті 33 КЗпП.

Оскільки працівника слід перевести на посаду, передбачену його трудовим договором, після тимчасового переведення на іншу посаду, то норма частини 1 статті 114 КЗпП не застосовується і працівник отримуватиме заробітну плату за своєю основної посадою із першого дня переведення.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

зміст

Як оперативно передати відомості про працівників на вебпортал ПФУ

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді