Порядок унесення першого запису до трудової книжки

Інструкцією про ведення трудових книжок визначено перелік записів, які роботодавець має внести до того, як вносити запис про прийняття на роботу. Але такі записи не завжди є першими у трудовій книжці.

Записи, які роботодавець (особа, відповідальна за ведення трудових книжок) вносить до трудової книжки працівника до внесення запису про прийняття на роботу, визначає пункт 2.19 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої наказом Мінпраці, Мін’юсту, Мінсоцзахисту від 29.07.1993 № 58 (далі — Інструкція № 58).

Роботодавець окремим рядком із посиланням на дату, номер та найменування документів вносить записи про:

  • час служби у складі Збройних Сил України та інших військах, де на тих, які проходять службу, не поширюється законодавство про працю і державне соціальне страхування, із зазначенням дати призову (зарахування) і дати звільнення зі служби;
  • час навчання у професійних навчально-виховних закладах та інших закладах у навчально-курсових комбінатах (центрі, пункті тощо);
  • час навчання у вищих навчальних закладах (час роботи в студентських таборах, на виробничій практиці та при виконанні науково-дослідної госпдоговірної тематики) та про час перебування в аспірантурі і клінічній ординатурі, крім випадків, зазначених у п. 2.16 Інструкції № 58;
  • роботу як членів колгоспу — якщо законодавством передбачене зарахування цієї роботи до загального трудового стажу працівника;
  • час догляду за інвалідом I групи або дитиною-інвалідом віком до 16 років, а також за пенсіонером, який за висновком медичного закладу потребує постійного стороннього догляду, у т. ч. за перестарілим, який досяг 80-річного віку (згідно з медичним висновком).

Такі записи не завжди вносяться до трудової книжки першими. Якщо працівник до того, приміром, як завершити навчання у вузі, — працевлаштовується, то першим записом до трудової книжки буде запис про прийняття на роботу. А запис про навчання вноситиме наступний роботодавець перед тим, як вносити відомості про початок трудової діяльності в організації.

Але якщо особа, приміром, проходила військову службу, не перебуваючи до цього жодного разу в трудових відносинах, то перший роботодавець має насамперед внести до трудової книжки запис про проходження військової служби (перший запис до трудової книжки), а потім — запис про прийняття на роботу (відповідно, — другий запис у трудовій книжці).

Порядок унесення першого запису до трудової книжки Дізнайтеся, хто вносить до трудової книжки запис про виплату допомоги по безробіттю

Нумерація перших записів до трудової книжки

Інструкція № 58 не вимагає нумерувати записи, які роботодавець (особа, відповідальна за ведення трудових книжок) вносить до трудової книжки до занесення відомостей про роботу. Не передбачає Інструкція № 58 нумерації й інших видів записів:

  • які вносить навчальний заклад;
  • про зміну назви підприємства або структурного підрозділу;
  • про сумісництво;
  • про підвищення кваліфікації та присвоєння кваліфікаційного розряду;
  • про атестацію робочих місць за умовами праці.

Порада

Нумеруйте всі записи в трудовій книжці, оскільки згодом може виникнути потреба скасувати помилково внесений запис або виправити запис із помилкою. Для цього треба послатися на номер запису.

Перший запис до трудової книжки засвідчувати підписом та печаткою не потрібно

Засвідчують печаткою потрібно тільки такі записи, як:

Отже, записи, які роботодавець вносить до трудової книжки працівника до відомостей про роботу, не потрібно засвідчувати підписом та печаткою.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

зміст

Як оперативно передати відомості про працівників на вебпортал ПФУ

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді