Відпустка без збереження заробітної плати за декількома підставами одночасно

Відпустка без збереження заробітної плати надається за бажання працівника в обов’язковому поряду, а також за погодженням сторін трудового договору. У статті розглянемо, чи можна підсумувати відпустку без збереження заробітної плати, якщо працівник має право на її отримання за декількома підставами?

При наданні відпусток без збереження заробітної плати слід мати на увазі, що такі відпустки надаються працівникові на підставі статті 25 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки) — в обов’язковому порядку на прохання працівника, а на підставі статті 26 цього Закону — за згодою сторін.

Відпустка без збереження заробітної плати за декількома підставами одночасно Читайте також: Відпустка без збереження зарплати за угодою сторін, частини якої припадають на грудень і січень

Звертаємо увагу, що Законом про відпустки не передбачено жодних обмежень при наданні відпусток без збереження заробітної плати та не встановлено послідовності щодо надання цих видів відпустки, а тому відпустки без збереження заробітної плати можуть надаватися одночасно за декількома визначеними Законом підставами (на відміну від щорічних відпусток, де відповідно до частини першої статті 10 Закону про відпустки щорічна додаткова відпустка, передбачена статтею 7 та пунктами 1 і 2 частини першої статті 8 Закону про відпустки , надається понад щорічну основну відпустку за однією підставою, обраною працівником).

Приклад

Працівник — інвалід ІІІ групи, дружина якого перебуває у післяпологовій відпустці, має право на відпустку без збереження заробітної плати, що надається працівникові в обов’язковому порядку:

  • тривалістю до 14 календарних днів (у зв’язку з перебуванням жінки у післяпологовій відпустці) (п. 2 ст. 25 Закону про відпустки);
  • тривалістю до 30 календарних днів щорічно, як інвалід ІІІ групи (п. 6 ст. 25 Закону про відпустки).

Крім того, за згодою сторін йому може бути надано відпустку без збереження заробітної плати за сімейними обставинами тривалістю до 15 календарних днів (ст. 26 Закону про відпустки).

Отже, сумарно строк перебування працівника у зазначених відпустках може становити 59 календарних днів

Відпустка без збереження заробітної плати за декількома підставами одночасноДізнайтеся, чи можливо оформити відпустку без збереження заробітної плати на чотири місяці

Оформлення відпустки без збереження заробітної плати за декількома підставами одночасно

Надання відпусток без збереження заробітної плати кількох видів може бути оформлене одним наказом із зазначенням кількості днів та з посиланням на відповідні пункти статті 25 Закону про відпустки та статтю 26 цього Закону.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

зміст

Як оперативно передати відомості про працівників на вебпортал ПФУ

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді