Структура посадової інструкції та рекомендації щодо заповнення

Права та обов’язки працівників роботодавець має регламентувати локальними нормативними актами підприємства, зокрема, посадовими (робочими) інструкціями. Відсутність таких інструкцій кваліфікується як порушення законодавства про працю, за що роботодавця притягнуть до відповідальності.

Посадові (робочі) інструкції — обов’язкові документи, що мають бути на кожному підприємстві для усіх посад, передбачених штатним розписом.

Виняток становлять, приміром, директор, заступники директора та начальники структурних підрозділів. Але тільки у разі, якщо права, обов’язки та відповідальність цих посадових осіб визначені статутними документами або положеннями про підрозділи (абз. 8 п. 6 Загальних положень розділу 1 Випуск 1 «Професії працівників, що є загальними для всіх видів економічної діяльності» Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників, затвердженого наказом Мінпраці від 29.12.2004 № 336).

Структура посадової інструкції та рекомендації щодо заповнення Дізнайтеся, для кого з працівників розробляти посадові інструкції, а для кого — робочі

Відповідальні за розроблення посадових інструкцій

Зазвичай, проект посадової (робочої) інструкції розробляє безпосередній керівник працівника, діяльність якого регламентує цей документ, і подає його на погодження до юридичної служби (юрисконсульта) і/або кадрової служби підприємства.


Погоджений документ підписує керівник структурного підрозділу, до якого належить працівник, що обіймає зазначену в інструкції посаду, та затверджує керівник підприємства (Рекомендації щодо складення і оформлення посадової інструкції Збірника уніфікованих форм організаційно-розпорядчих документів, схваленого протоколом Методичної комісії Держкомархівів від 20.06.2006 № 3). Кадрова служба за таких умов надає методичну та консультаційну підтримку безпосередньому керівнику.

Частою є ситуація, коли розробленням проекту посадової (робочої) інструкції опікується кадрова служба, яка залучає до роботи керівників структурних підрозділів.

Структура посадової інструкції та рекомендації щодо заповнення  Дізнайтеся, як закріпити в посадових (робочих) інструкціях розподіл завдань та обов’язків між працівниками підрозділу

Рекомендації щодо змісту розділів посадових і робочих інструкцій

Структура посадової інструкції та рекомендації щодо заповнення Скачати таблицю повнстю

Погодження та затвердження посадових інструкцій

До затвердження проект інструкції візують зацікавлені посадові чи службові особи. Найчастіше — заступник керівника підприємства, що відповідає за напрям роботи структурного підрозділу, керівники кадрової та юридичної служб, а за відсутності служби — менеджер з персоналу, юрисконсульт; за необхідності — керівник бухгалтерської служби (Рекомендації щодо складення і оформлення посадової інструкції Збірника уніфікованих форм ОРД).

Порядок візування інструкцій на підприємстві регламентуйте в інструкції з діловодства.

Погоджений проект інструкції підписує керівник структурного підрозділу, у складі якого передбачено посаду. Зазначають назву посади керівника підрозділу, його ініціали та прізвище. Керівник підрозділу проставляє особистий підпис (Рекомендації щодо складення і оформлення посадової інструкції Збірника уніфікованих форм ОРД).

Структура посадової інструкції та рекомендації щодо заповнення Дізнайтеся, чи потрібно видавати наказ про затвердження посадової інструкції

На більшості підприємств інструкції затверджує перший керівник. Однак із метою оптимізації документообігу, економії робочого часу керівника, він може делегувати відповідні повноваження іншим посадовим особам. Наприклад, заступнику директора з кадрових питань. Делегування повноважень оформлюють наказом з основної діяльності.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

зміст

Як оперативно передати відомості про працівників на вебпортал ПФУ

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді