Звіт про зайнятість і працевлаштування осіб з інвалідністю — 2019

До 1 березня роботодавці мають відзвітувати перед Фондом соцзахисту інвалідів, чи виконали норматив із працевлаштування осіб із інвалідністю. Як ви виконали норматив і як відзвітували, перевірятиме інспектор праці. Щоб скласти звіт швидко і без помилок, скористайтеся експертними настановами та зразком заповнення.

УВАГА!

Роботодавці не подають у 2023 році звіт № 10-ПОІ (річна) «Звіт про зайнятість і працевлаштування осіб з інвалідністю» за 2022 рік, але норматив із працевлаштування осіб з інвалідністю виконують і надалі. Після внесення змін до нормативно-правових актів наші експерти актуалізують матеріал

 

 

СКАЧАТИ ➦ Звіт 10-ПІ

Роботодавці — підприємства та фізичні особи, які використовують найману працю, — зобов’язані виконувати норматив із працевлаштування осіб з інвалідністю:

Кількість працівників

Норматив

 

Не встановлено

8-25

Одне робоче місце

> 25

4% середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу за рік

 

Роботодавець виконав норматив, якщо на підприємстві у звітному році працювала належна кількість осіб з інвалідністю за основним місцем роботи. Підстава — стаття 19 Закону України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні» від 21.03.1991 № 875-XII (далі — Закон № 875).

Калькулятор квоти ➦ РОЗРАХУВАТИ

Роботодавець самостійно:

  • розраховує норматив;
  • працевлаштовує осіб з інвалідністю;
  • звітує про виконання нормативу перед Фондом соціального захисту інвалідів.

Форма звіту — № 10-ПІ (річна) «Звіт про зайнятість і працевлаштування інвалідів». Звіт складаємо за рік, що минув. Тобто до 1 березня 2019 року необхідно відзвітувати про кількість працівників з інвалідністю у 2018 році.

 

Експертні настанови щодо звітування про норматив із працевлаштування осіб з інвалідністю

1. Керуйтеся нормативними актами

Звітуйте за порядком, визначеним постановою КМУ «Про реалізацію статей 19 і 20 Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» від 31.01.2007 № 70 (далі — Постанова № 70). Використовуйте Форму № 10-ПІ та Інструкцію щодо її заповнення, затверджені наказом Мінпраці від 10.02.2007 № 42 (далі — Інструкція № 42).

2. Розраховуйте норматив на основі середньооблікової кількості штатних працівників за звітний рік

Середньооблікову кількість обчислюйте за настановами пункту 3.2 Інструкції зі статистики кількості працівників, затвердженої наказом Держкомстату від 28.09.2005 № 286 (далі — Інструкція № 286).

1. Визначте облікову кількість штатних працівників (пп. 2.1-2.6.7 Інструкції № 286):

  • за кожен календарний день;
  • в кожному місяці.

2. Визначте середньооблікову кількість штатних працівників для кожного місяця (п. 3.2.1, 3.2.2 Інструкції № 286):

  • підрахуйте суму штатних працівників облікового складу за всі календарні дні місяця, у т. ч. за вихідні, святкові й неробочі дні;
  • поділіть суму на число календарних днів місяця.

3. Підсумуйте середньооблікову кількість штатних працівників за всі місяці та поділіть суму на 12 (п. 3.2.5, 3.2.6 Інструкції № 286).

Як включити до нормативу працівника з інвалідністю, що має неповний робочий день

3. Указуйте в звіті середньооблікову кількість працівників з інвалідністю

Це рядок 02 форми № 10-ПІ. Упродовж року кількість працівників з інвалідністю може змінюватися, тому звітний показник обчислюйте як середню величину — за тими ж настановами пункту 3.2 Інструкції № 286.

Поширена помилка — у звіті зазначають фактичну кількість працівників з інвалідністю станом на 31 грудня. Якщо вона збігається з нормативом, кадровик заспокоюється — але даремно.

Приклад розрахунку нормативу працівників з інвалідністю

Середньооблікова кількість штатних працівників ТОВ «Гамма» за 2018 рік — 103 особи. Норматив: 103 × 4% = 4,12. Після заокруглень отримуємо: нормативна середньооблікова кількість штатних працівників з інвалідністю за 2018 рік має становити 4 особи.

01.03.2018 у товаристві працювали дві особи з інвалідністю. Одна особа звільнилася 15.03.2018. На її місце прийняли іншого працівника з інвалідністю 20.03.2018. Ще двох осіб із інвалідністю прийняли, відповідно, 25.07.2018 і 15.10.2018. Хоча станом на 31.12.2018 у товаристві працює 4 особи з інвалідністю, середньооблікова кількість цих працівників за 2018 рік — 3 особи. Товариству доведеться сплатити санкції за те, що не виконало норматив.


⚡ ТОП-5 консультацій ⚡


 

4. Подайте звіт до 1 березня

Привезіть звіт до відділення Фонду соціального захисту інвалідів за місцем державної реєстрації підприємства (ФОП) або надішліть рекомендованим листом. Якщо надсилаєте звіт поштою, Фонд вважатиме датою надходження звіту дату на поштовому штемпелі.

Інспектори праці перевіряють, чи виконав роботодавець норматив і чи відзвітував про це. Результати відбивають в Акті за результатами проведення перевірки щодо додержання суб’єктом господарювання вимог законодавства про зайнятість населення, зайнятість та працевлаштування осіб з інвалідністю. Мінсоцполітики затвердило форму Акта і перелік питань, що підлягають контролю, наказом від 18.08.2017 № 1338.

5. Додайте до звіту копію довідки про включення до реєстру неприбуткових установ

Це у разі, якщо ваше підприємство повністю утримується за рахунок коштів державного або місцевих бюджетів. Якщо везете звіт особисто, пред’явіть оригінал довідки фахівцю Фонду. Якщо надсилаєте поштою — засвідчте копію довідки нотаріально.

 

6. Скористайтеся зразком заповнення форми № 10-ПІ

 

Звіт про зайнятість і працевлаштування осіб з інвалідністю — 2019

 


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"



зміст

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді