Святковий день під час відпустки за колективним договором: чи враховувати в тривалість

Окрім відпусток, порядок та умови надання яких визначає Закон про відпустки, також передбачено можливість установлювати колективним договором інші види відпусток. А чи враховувати святкові та неробочі дні до тривалості таких відпусток? Відповідь у статті.

Колективним договором, угодою та трудовим договором можуть установлюватись інші види відпусток (ст. 4 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР; далі — Закон про відпустки).

До відпусток, що можуть установлюватися колективним договором, зокрема, належать такі:

  • відпустка у разі смерті близького родича (батьки, діти, один з подружжя);
  • одноденна відпустка працівнику, дитина якого вперше йде до школи, — надається 1 вересня;
  • різдвяні канікули на підприємстві

та інші.

Святковий день під час відпустки за колективним договором: чи враховувати в тривалість Дізнайтеся, як розрахувати дні невикористаної відпустки при звільненні

Оплата інших видів відпусток, передбачених колективним договором, провадиться з прибутку, що залишається в організації після сплати податків та інших обов’язкових платежів; в організаціях, що утримуються за рахунок бюджетних коштів, оплата цих відпусток провадиться у межах бюджетних асигнувань та інших додаткових джерел (ст. 23 Закону про відпустки).

Чи враховувати святкові і неробочі дні при визначенні тривалості додаткових відпусток, встановлених колективним договором?

Згідно зі статтею 78-1 Кодексу законів про працю України (КЗпП) та частиною другою статті 5 Закону про відпустки святкові та неробочі дні не враховують при визначенні тривалості лише щорічних відпусток та додаткової відпустки працівникам, які мають дітей (ст. 19 Закону про відпустки).

Святковий день під час відпустки за колективним договором: чи враховувати в тривалість Вам стануть у пригоді правила надання щорічних відпусток

Отже, на відміну від щорічних відпусток, визначених пунктом 1 статті 4 Закону про відпустки, відпустки, встановлені колективним договором як додаткові пільги працівникам, не підлягають продовженню на святкові та неробочі дні. Тобто ці дні включаються в розрахунок тривалості таких відпусток і, відповідно, підлягають оплаті.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

зміст

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді