Скорочення працівника до закінчення двомісячного строку попередження

«Прошу звільнити мене за скороченням…». Інколи після прийняття рішення про скорочення працівників і попередження їх про це роботодавець отримує заяви подібного змісту. Чи вправі роботодавець звільнити працівника раніше ніж закінчується строк попередження про скорочення?

Про наступне звільнення у зв’язку зі змінами в організації виробництва і праці, у т. ч. ліквідацією, реорганізацією або перепрофілюванням підприємства, установи, організації (далі — організація), скороченням чисельності або штату, працівників попереджають персонально не пізніше ніж за два місяці (ст. 49-2 Кодексу законів про працю України, КЗпП). Доцільно оформлювати попередження як письмове повідомлення, з яким працівника ознайомлюють під особистий підпис.

До закінчення двомісячного строку з дня попередження звільнення працівників з ініціативи роботодавця на підставі пункту 1 статті 40 КЗпП без їх згоди не допускається. Втім, якщо працівник сам виявив бажання звільнитися раніше, його може бути звільнено як за пунктом 1 статті 40 КЗпП, так і за власним бажанням (ст. 38 КЗпП), у порядку переведення до іншої організації (п. 5 ст. 36 КЗпП), за угодою сторін (п. 1 ст. 36 КЗпП) тощо.

Увага! Якщо працівник звільняється на підставі пункту 1 статті 40 КЗпП до закінчення строку попередження про звільнення, роботодавець зобов’язаний виплатити йому вихідну допомогу, розмір якої не може бути меншим середньомісячного заробітку працівника.

Отже, за наявності відповідного письмового прохання працівника звільнення за пунктом 1 статті 40 КЗпП до закінчення двомісячного строку є правомірним. Інше тлумачення означатиме ущемлення встановлених статтею 43 Конституції України прав працівника щодо вільного вибору місця роботи.

Зразок заяви працівника про звільнення за скороченням до закінчення строку попередження

Скорочення працівника до закінчення двомісячного строку попередження

Скорочення працівника до закінчення двомісячного строку попередження
СКАЧАТИ


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

зміст

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді