Що таке режим надзвичайної ситуації і як впливає на роботу підприємств

Надзвичайна ситуація — один із термінів, яким оперує Кодекс цивільного захисту України (далі — КЦЗ). Те, що в певному регіоні/місті/області ввели надзвичайну ситуацію, не означає, що працівники всіх підприємств мають автоматично припинити роботу і розійтися по домах. Комендантської години теж не буде. Надзвичайна ситуація – це насамперед певний алгоритм завдань для тих органів, що задіяні в системі цивільного захисту, у т. ч місцевої влади.

Режим надзвичайної ситуації запроваджено в кількох областях України з метою недопущення поширення коронавірусної інфекції. Так, Житомирська область ввела такий режим 17.03.2020. Чернівецька ОДА визначила ситуацію як надзвичайну ще 13.03.2020.

Уряд запровадив режим надзвичайної ситуації по всій Україні постановою від 25.03.2020 до 24.04.2020.

Всі карантинні обмеження продовжили до 24.04.2020

Надзвичайна ситуація — обстановка на окремій території чи суб’єкті господарювання на ній або водному об’єкті, яка характеризується порушенням нормальних умов життєдіяльності населення, спричинена катастрофою, аварією, пожежею, стихійним лихом, епідемією, епізоотією, епіфітотією, застосуванням засобів ураження або іншою небезпечною подією, що призвела (може призвести) до виникнення загрози життю або здоров’ю населення, великої кількості загиблих і постраждалих, завдання значних матеріальних збитків, а також до неможливості проживання населення на такій території чи об’єкті, провадження на ній господарської діяльності (пп. 24 п. 1 ст. 2 КЦЗ)

Що таке режим надзвичайної ситуації і як впливає на роботу підприємств

У ситуації з загрозою коронавірусу маємо надзвичайну ситуацію, спричинену епідемією, що може призвести до виникнення загрози життю або здоров’ю населення, великої кількості постраждалих, завдання значних матеріальних збитків, а також до неможливості провадження господарської діяльності.



Для координації дій органів державної влади та ОМС, органів управління та сил цивільного захисту утворюють спеціальні комісії та штаби з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій (ст. 71 КЦЗ)

Рівень надзвичайної ситуації визначаємо до Порядку класифікації надзвичайних ситуацій за їх рівнями, затвердженого Постановою КМУ від 24 березня 2004 р. № 368

Режим надзвичайної ситуації в межах конкретної території вводиться за рішенням райдержадміністрацій та органів місцевого самоврядування — на території відповідного району (міста) (п. 23 Положення про єдину державну систему цивільного захисту, затвердженого постановою КМУ від 09.01.2014 № 11).

Що роблять органи, задіяні в єдиній державній системі цивільного захисту, у разі надзвичайної ситуації? Які у них завдання в цій ситуації?

Насамперед, оповіщення органів управління та сил цивільного захисту, а також населення про виникнення надзвичайної ситуації та інформування про дії в умовах такої ситуації. Також визначають зони надзвичайної ситуації; постійно прогнозують зони можливого поширення надзвичайної ситуації та масштаби можливих наслідків; організовують роботи з локалізації і ліквідації наслідків надзвичайної ситуації, заходи щодо життєзабезпечення постраждалого населення, медичний захист людей.

Як бачимо, сам по собі режим НС не спричиняє автоматичного закриття підприємств чи обмежень для людей.

Обмежувальні заходи введені по всій країні Урядом, і вони поширюються, у т. ч. на області, де оголошена надзвичайна ситуація. Так, згідно з постановою КМУ “Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» від 11 березня 2020 р. № 211 ( у редакції постанови КМУ від 16 березня 2020 р. № 215) на всій території України установлений карантин з 12 березня 2020 р. до 3 квітня 2020 р.

Також заборонено:

1) відвідування закладів освіти її здобувачами до 3 квітня 2020 р.;

2) з 00 год. 01 хв. 17 березня 2020 р. до 3 квітня 2020 р. проведення всіх масових (культурних, розважальних, спортивних, соціальних, релігійних, рекламних та інших) заходів, у яких бере участь понад 10 осіб, крім заходів, необхідних для забезпечення роботи органів державної влади та органів місцевого самоврядування;

3) з 00 год. 01 хв. 17 березня 2020 р. до 3 квітня 2020 р. роботу суб’єктів господарювання, яка передбачає приймання відвідувачів, зокрема закладів громадського харчування (ресторанів, кафе тощо), торговельно-розважальних центрів, інших закладів розважальної діяльності, фітнес-центрів, закладів культури, торговельного і побутового обслуговування населення, крім роздрібної торгівлі продуктами харчування, пальним, засобами гігієни, лікарськими засобами та виробами медичного призначення, засобами зв’язку, провадження банківської та страхової діяльності, а також торговельної діяльності і діяльності з надання послуг з громадського харчування із застосуванням адресної доставки замовлень за умови забезпечення відповідного персоналу засобами індивідуального захисту;

4) з 12 год. 00 хв. 18 березня 2020 р. до 3 квітня 2020 р.:

  • регулярні та нерегулярні перевезення пасажирів автомобільним транспортом у приміському, міжміському внутрішньообласному і міжобласному сполученні (крім перевезення легковими автомобілями);
  • перевезення понад 10 пасажирів одночасно в одному транспортному засобі у міському електричному (трамвай, тролейбус) та автомобільному транспорті, що здійснює регулярні пасажирські перевезення на міських маршрутах у звичайному режимі руху;
  • перевезення понад 10 пасажирів одночасно в автобусах, які виконують регулярні пасажирські перевезення на міських автобусних маршрутах в режимі маршрутного таксі;
  • заїзд на територію автостанцій автобусів, які здійснюють перевезення пасажирів у приміському, міжміському внутрішньообласному і міжобласному сполученні, та реалізацію власниками автостанцій квитків автомобільним перевізникам, які виконують такі перевезення;

5) з 17 березня 2020 р. до 3 квітня 2020 р. перевезення пасажирів метрополітенами мм. Києва, Харкова і Дніпра відповідно до рішення Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій від 16 березня 2020 р.;

6) з 12 год. 00 хв. 18 березня 2020 р. до 3 квітня 2020 р. перевезення пасажирів залізничним транспортом в усіх видах внутрішнього сполучення (приміському, міському, регіональному та дальньому). Дозволяється здійснення акціонерним товариством “Українська залізниця” окремих пасажирських рейсів у внутрішньому залізничному сполученні, рішення щодо яких приймається в кожному окремому випадку за погодженням з Міністерством інфраструктури та Міністерством охорони здоров’я, а також окремих пасажирських рейсів у міжнародному залізничному сполученні, рішення щодо яких приймається в кожному окремому випадку за погодженням з Міністерством інфраструктури, Міністерством закордонних справ та Адміністрацією Державної прикордонної служби.

Нині і урядовці, і очільники місцевих органів влади закликають керівників всіх установ та організацій організувати дистанційну роботу підпорядкованих закладів.

Як запровадити дистанційну роботу

На дистанційний режим переходять і органи влади, і ОМС. Так, наприклад, Голова Житомирської ОДА поінформував 17.03.2020, що облдержадміністрація на період карантину також працюватиме у дистанційному режимі.

image56


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

зміст

Письмові комунікації для кадровика

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді