Наказ про відпустку без збереження зарплати за угодою сторін на час карантину через коронавірус

UA RU
Новація: якщо карантин встановив Уряд, строк відпустки без збереження зарплати за угодою сторін на період карантину може перевищувати 15 к. д. При цьому працівник за згодою роботодавця може додатково оформити ще 15 к. д. відпустки без збереження зарплати упродовж поточного календарного року.

Нормативні підстави для відпустки

За сімейними обставинами та з інших причин працівнику можна надавати відпустку без збереження заробітної плати на строк, обумовлений угодою між працівником та роботодавцем, але не більше 15 календарних днів на рік (ч. 1 ст. 26 Закону «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР, далі — Закон про відпустки).

З 17.03.2020 статтю 26 Закону про відпустки доповнили відповідною нормою:

У разі встановлення Кабінетом Міністрів України карантину, відповідно до Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб», термін перебування у відпустці без збереження заробітної плати не включається у загальний строк, встановлений частиною першою цієї статті (ч. 2 ст. 26 Закону про відпустки).

Підстава — підпункт 1 пункту 2 Прикінцевих положень Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID-19)» від 17.03.2020 № 530-ІХ. Закон діє з дня, коли його опублікували — 17.03.2020.

Зразок наказу про відпустку без збереження зарплати за угодою сторін на час карантину через коронавірус

Скачати зразок наказу

Наказ про відпустку без збереження зарплати за угодою сторін на час карантину через коронавірус

Заувага

Не плутайте відпустку за угодою сторін на час карантину (ч. 2 ст. 26 Закону про відпустки) із відпусткою без збереження зарплати працівникам із дітьми на час карантину (п. 3-1 ч. 1 ст. 25 Закону про відпустки). Обидві відпустки надаємо наказами, але у наказі про відпустку за статтею 25 Закону про відпустки зазначимо як підставу свідоцтво про народження дитини та реквізити розпорядчого акта КМУ, органу місцевого самоврядування чи закладу освіти. Якщо працівниця має дитину віком до 14 років і просить про відпустку без збереження зарплати, відмовити їй неправомірно. Таку відпустку надаємо в силу суб’єктивного права працівника. Відпустку ж за угодою сторін на час карантину може оформити як працівник, який не має дітей, так і працівниця з дітьми будь-якого віку.

Тривалість відпустки

Відпустку за угодою сторін на час карантину надаємо на строк дії карантину. Нагадаємо, що карантин в Україні запровадив Кабмін постановою «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» від 11.03.2020 № 211 (у редакції постанови КМУ від 16.03.2020 № 215).

Якщо з огляду на епідемічну ситуацію Уряд продовжить карантин в Україні, на підставі заяви працівника за потреби видайте наказ про продовження відпустки без збереження зарплати на час карантину.

Хто ініціює відпустку

Зауважимо, що роботодавець не має права примушувати працівника йти у відпустку на час карантину за власний рахунок, тому що її надають за угодою сторін. Тож і роботодавець як сторона трудових відносин може ініціювати відпустку за статтею 26 Закону про відпустки. Утім, оформити відпустку правомірно, тільки якщо згоден працівник.

Незалежно від того, хто ініціює відпустку, згоду на неї чи прохання про таку відпустку працівник висловлює у заяві.

У певних випадках працівник попросить роботодавця надати відпустку без збереження зарплати, приміром, якщо планує перебувати під час карантину та обмежувальних заходів, введених Урядом, разом з близькими в іншому місті.



Як ознайомити з наказом, якщо відділ кадрів працює дистанційно

Якщо ваше підприємство вже перейшло на дистанційну роботу і ви готуєте наказ вдома, а працівник не може особисто ознайомитися з наказом, скористайтеся тимчасовим варіантом, щоб дотримати законодавства.

Норма: працівник кадрової служби обов’язково ознайомлює з розпорядчим документом із кадрових питань згаданих у ньому осіб, які на першому примірнику документа чи на спеціальному бланку проставляють свої підписи і зазначають дати ознайомлення (п. 11 гл. 9 розд. ІІ Правил організації діловодства та архівного зберігання документів у державних органах, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах і організаціях, затверджених наказом Мін’юсту від 18.06.2015 № 1000/5).

Щоб ознайомити працівника з наказом про відпустку без збереження зарплати на час карантину через коронавірус:

Коли станете до роботи в штатному режимі (закінчиться ваш період дистанційної роботи), лист від працівника роздрукуйте і долучіть до справи разом з оригіналом наказу. Коли працівник вийде на роботу, отримайте підпис у відмітці про ознайомлення на оригіналі наказу. Працівник проставить у відмітці про ознайомлення поточну дату.

image57


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді