Додаткова відпустка для учасників бойових дій та інвалідів війни

Управління Держпраці в Хмельницькій області (далі — Держпраці) роз’яснило порядок надання додаткової відпустки окремим категоріям

Держпраці нагадує, що учасникам бойових дій та інвалідам війни, статус яких визначений Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» від 22.10.1993 № 3551-XII (далі — Закон № 3551-XII), надається додаткова відпустка зі збереженням заробітної плати тривалістю 14 календарних днів на рік, що зафіксовано у статті 77-2 Кодексу законів про працю України (КЗпП) та у статті 16-2 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР (далі — Закон № 504/96-ВР).

Оскільки спеціальних застережень у цих нормах не зазначено, то право на додаткову відпустку мають як основні працівники, так і сумісники. Відпустки оплачуються за рахунок коштів підприємств. Ця відпустка не належить до категорії щорічних.

Перелік осіб, які належать до учасників бойових дій та інвалідів війни, наведено у статтях 6 та 7 Закону № 3551-XII. Підставою для надання додаткової відпустки учаснику бойових дій чи інваліду війни є посвідчення інваліда війни або учасника бойових дій та заява працівника про надання йому додаткової відпустки.

Держпраці роз’яснює, що тривалість додаткової відпустки не залежить від стажу роботи та надається під час підтвердження статусу учасника бойових дій чи інваліда війни, своїм правом на відпустку відповідні категорії осіб можуть скористатися вже з 06.06.2015. Отже, її необхідно включити до графіка відпусток на 2016 рік.

Додаткова відпустка учасникам бойових дій та інвалідам війни надається:

  • понад щорічну основну та додаткові відпустки;
  • з урахуванням святкових та неробочих днів, визначених статтею 73 КЗпП; тобто ці дні оплачуються та включаються до загальної тривалості відпустки;
  • повної тривалості з розрахунку на календарний рік незалежно від кількості фактично відпрацьованого часу в році.

Держпраці зауважує, що додаткову відпустку для учасників бойових дій та інвалідів війни не можна:

  • перенести на інший період або подовжити в разі хвороби працівника;
  • перенести на наступний календарний рік;
  • поділити на частини;
  • замінити грошовою компенсацією.

Крім того, не допускається відкликання працівника з такої відпустки.

У разі звільнення працівника, який має право на зазначену відпустку, за неї не виплачується грошова компенсація за дні невикористаної відпустки.


⚡ ТОП-5 консультацій ⚡


Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Оформлення додаткової відпустки учасникам бойових дій, особам з інвалідністю внаслідок війни та учасникам революції Гідності

Надання додаткової оплачуваної відпустки — завжди актуальне питання. У матеріалі знайдете зразок наказу про відпустку, роз’яснення кому надавати додаткову відпустку та на підставі яких документів, а також як оформити та оплатити відпустку.
3418

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді