Менша кількість проведених вчителем уроків через карантин не може бути причиною відрахувань із його заробітної плати

Ще два роки тому Міністерство освіти і науки України у листі від 05.02.2016 № 1/9-62 надало роз’яснення щодо організації навчально-виховного процесу та освоєння учнями навчального матеріалу в умовах запровадження карантину, а також перенесення строків (продовження) канікул.

Менша кількість проведених вчителем уроків через карантин не може бути причиною відрахувань із його заробітної плати Читайте також: Як організувати роботу працівників із дітьми під час карантину в школі чи дитсадку

Міністерство освіти і науки України повідомило, що зміст матеріалу з кожного навчального предмета визначається навчальною програмою, а кількість годин на тиждень на вивчення предмета встановлюється робочим навчальним планом. Навчальний план затверджує відповідний орган управління освітою. На основі робочого навчального плану складається розклад занять для кожного класу. При розробленні календарно-тематичного планування вчитель розподіляє зміст навчального матеріалу, передбаченого програмою на ту кількість уроків, яка запланована розкладом занять. До календарно-тематичного планування можуть вноситися зміни, пов’язані з припиненням навчання через карантин чи температурний режим, зміною строків проведення канікул, перенесенням дати завершення навчального процесу, підготовкою та проведенням ДПА/ЗНО тощо.

МОН наголосив, що навчальний заклад та вчитель обов’язково мають вжити заходів щодо освоєння учнями змісту кожного навчального предмета в повному обсязі. Навчальний матеріал може бути освоєний за рахунок ущільнення, самостійного опрацювання, засобів дистанційного навчання тощо.

МОН звернув увагу керівників навчальних закладів на те, що навчальні заклади не повинні перевищувати тижневого гранично допустимого навчального навантаження на учнів, визначеного Державними санітарними правилами і нормами влаштування, утримання загальноосвітніх навчальних закладів (ДСанПіН 5.5.2.008-01), та врахувати, що тривалість канікул протягом навчального року не може бути меншою 30 календарних днів, а навчальний рік у загальноосвітніх навчальних закладах закінчується не пізніше 1 липня.

Окрім того МОН наголошує, що менша кількість проведених вчителем уроків через об’єктивні обставини не може бути причиною відрахувань із його заробітної плати. Інструкцією про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженою наказом  МОН України від 15.04.1993 № 102, передбачено, що у випадку, коли в окремі дні (місяці) заняття не проводяться з незалежних від учителя (викладача) причин, його оплата здійснюється з розрахунку заробітної плати, встановленої при тарифікації, за умови, що вчитель (викладач) виконує іншу організаційно-педагогічну роботу.

За інформацієї Міністерства освіти і науки України


⚡ ТОП-5 консультацій ⚡


Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Бланк табеля обліку робочого часу

Табель обліку робочого часу (бланк П-5) використовується для контролю відпрацьованих годин, відпусток, лікарняних та інших видів часу, що враховуються для розрахунку заробітної плати. У цій статті Ви знайдете відповіді на такі питання: як здійснюється облік робочого часу у військових, який вигляд має бланк табеля робочого часу, як правильно заповнити бланк табеля обліку робочого часу?
56017

Що входить до страхового стажу?

Під час війни трудове законодавство зазнає чималих змін. У результаті перед роботодавцями та працівниками постає питання: як зараховується стаж і як він впливає на нарахування пенсії?
56920

Надурочні роботи: як залучати працівників

Працівники не встигають виконати доручену роботу протягом робочого дня або зміни, і роботодавець вирішив провести надурочні роботи. У чому ж полягає надурочна робота і порядок її проведення? Кого можна долучити до таких робіт, а кого забороняє законодавство? Як здійснюється розрахунок надурочного робочого часу його облік? Відповіді на усі питання стосовно порядку застосування надурочних робіт та регулювання аспектів про надурочні роботи КЗпП — пояснюємо крок за кроком у матеріалі
28010

Прийняття на роботу неповнолітніх

Праця неповнолітніх осіб — нині актуальна тема. Працевлаштування неповнолітніх в Україні та особливості звільнення неповнолітніх з роботи хоч і регулюються законодавством, однак лишають низку питань для роботодавців. Способи працевлаштування неповнолітніх, тривалість відпустки для неповнолітніх, дозвіл на працевлаштування неповнолітніх, додаткові підстави звільнення для неповнолітніх, про все це — у статті
12304

Наказ про оголошення простою через відключення світла

Через військову агресію росії, частина енергетичної інфраструктури України зазнала пошкоджень. Якщо підприємство не може провадити господарську діяльність у повному обсязі через відключення електроенергії та/або теплопостачання, оформіть наказ про простій. Скористайтеся зразком від фахівців Цифрового видавництва Експертус.
18545

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді