Оплата харчування під час відрядження працівника

Сума добових витрат визначається наказом про відрядження та іншими первинними документами. Якщо такого наказу немає, добові витрати не виплачуються

У листі від 01.08.2016 № 17236/10/26-15-13-01-12 податківці повідомили, що за наявності підтвердних документів у оригіналі підприємство відшкодовує в межах граничних сум витрати на харчування, якщо його вартість включена до рахунків на оплату вартості проживання або до проїзних документів, які оплачуються за рахунок добових витрат.

Залежно від того, скільки разів на добу харчувався працівник у відрядженні, визначається розмір добових втрат. Зокрема, 80 % (24 грн.) — при одноразовому, 55 % (16,50 грн.) — при дворазовому, 35 % (10,50 грн.) — при триразовому харчуванні.

У випадку, якщо витрати на харчування не враховано до рахунків на оплату вартості проживання, граничні норми добових витрат для відряджень в Україні становлять 30 грн.

При цьому, для держслужбовців та інших працівників підприємств, які повністю або частково фінансуються за рахунок бюджетних коштів, розмір добових необмежений. Проте ПДФО оподатковуються добові, розмір яких не більше 0,2 розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, в розрахунку за кожен календарний день такого відрядження в межах України та не більше 0,75 розміру мінзарплати для відряджень за кордон.

Але якщо за рішенням керівника підприємства добові відшкодовані у більшому розмірі, то сума перевищення вважатиметься додатковим благом, до якої потрібно застосувати натуральний коефіцієнт.

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Бланк посвідчення про відрядження: хто може не заповнювати

Інструкція про службові відрядження в межах України та за кордон, затверджена наказом Мінфіну від 13.03.1998 № 59, передбачає, що працівників направляють у відрядження на підставі наказу керівника установи або його заступника. У наказі про відрядження зазначають пункт призначення, найменування підприємства, в яке відряджено працівника, строк та мета відрядження.
126112

Положення про службові відрядження працівників

Для забезпечення трудової дисципліни працівниками, що направляються у відрядження, а також урегулювання організаційних та фінансових питань, пов’язаних із відрядженнями, радимо розробити Положення про відрядження (далі — Положення).
51909

Відрядження працівника під час воєнного стану

Відрядження під час воєнного стану набуло нових особливостей: правила оформлення відрядження працівнику-дистанційнику, працівнику, який перебуває у простої або за кордоном. Як направляти працівників у відрядження під час воєнного стану — читайте у статті
21586

Наказ на відрядження

Минулого року Податковий кодекс зазнав змін, які стосуються направлення у відрядження. Дізнатися чи вплинули вони на роботу кадровика та скачати актуальний зразок наказу про відрядження ви зможете у матеріалі.
156315

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді