Виплати суміснику, направленому у відрядження

Працівникам, які направляються у службове відрядження, оплата праці за виконану роботу здійснюється відповідно до умов, визначених трудовим або колективним договором, і розмір такої оплати праці не може бути нижчим від середнього заробітку

Мінсоцполітики в листі від 02.02.2015 № 120/13/84-15 нагадало, що службове відрядження — це поїздка працівника за розпорядженням керівника підприємства на певний строк до іншого населеного пункту для виконання службового доручення поза місцем його постійної роботи (за наявності документів, що підтверджують зв’язок службового відрядження з основною діяльністю підприємства).

За час перебування у відрядженні згідно з наказом керівника підприємства (установи, організації), працівнику мають здійснити виплати, передбачені статтею 121 Кодексу законів про працю України (КЗпП).

До того ж, працівнику, який направлений у службове відрядження, оплата праці за виконану роботу здійснюється за всі робочі дні тижня за графіком, установленим за місцем постійної роботи, та відповідно до умов, визначених трудовим або колективним договором, і розмір такої оплати праці не може бути нижчим від середнього заробітку (п. 14 розд. 1 Інструкції про службові відрядження в межах України та за кордон, затвердженої наказом Мінфіну від 13.03.1998 № 59).

Якщо працівник, зокрема лікар, направляється у відрядження одночасно з основного місця роботи й роботи за сумісництвом, то йому здійснюються виплати, передбачені статтею 121 КЗпП, окремо за кожним робочим місцем. При розрахунку середньої заробітної плати за кожним із цих робочих місць застосовується Порядок обчислення середньої заробітної плати, затверджений постановою КМУ від 08.02.1995 № 100.

Ольга Савченко,
експерт Експертус: Кадри

Від редакції

У пригоді Вам неодмінно стануть консультації експертів журналу «Кадровик-01» щодо оформлення та оплати відрядження працівників:

Визначаємо максимальну тривалість відрядження
(«Кадровик-01», № 05/2015)

Працівник захворів напередодні відрядження: дії роботодавця
(«Кадровик-01», № 09/2016)

Довгострокові та короткострокові відрядження: визначаємо тривалість і засади реєстрації
Опановуємо зміни в реєстрації та оплаті службових відряджень
(«Кадровик-01», № 11/2015)

Працівник з власної ініціативи вибув у відрядження раніше. Аналізуємо підстави для компенсацій
(«Кадровик-01», № 03/2016)

Роз’їзний характер праці: документальний супровід і доплати
(«Кадровик-01», № 08/2016)

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Виконання обов’язків директора на час відрядження: зразок наказу

Директор у відрядженні, а на підприємстві постійно виникають проблеми та завдання, які потребують оперативного розв’язання. Доручіть посадовій особі підприємства виконувати частину повноважень директора на час його відсутності
51579

Максимальний і мінімальний строки відрядження

На який строк відряджати працівника, роботодавець вирішує не тільки з огляду на завдання, що треба виконати. Є й часові обмеження. Мінімальний строк відрядження однаковий для приватного підприємства і бюджетної установи, а ось максимальний — різниться. Кадровик бюджетної установи знайде у цій статті бонус — таблицю з максимальними строками відряджень для різних категорій персоналу
12288

Журнал реєстрації відряджень працівників

Раніше після ознайомлення працівника, якого направляють у відрядження, з наказом про відрядження кадровик вносив про це інформацію в Журнал реєстрації відряджень.
18989

Наказ про скасування відрядження

Якщо напередодні відрядження працівник, наприклад захворів, а вам необхідно підготувати наказ про скасування відрядження, скористайтеся експертним зразком. Документ оформлений за вимогами нацстандарту ДСТУ 4163:2020.
19839

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді