Звільнення сумісника при прийнятті на роботу працівника, що не є сумісником: чи потрібна заява

Припинення трудового договору з сумісником у такому випадку провадиться на підставі статті 7 КЗпП. Законодавством про працю не встановлено вимог щодо попередження сумісника про наступне звільнення за цією підставою та необхідності отримання від працівника заяви на звільнення

Мінсоцполітики в листі від 28.10.2016 № 401/06/186-16 нагадало, що звільнення з роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ й організацій провадиться, зокрема, у разі прийняття працівника, який не є сумісником (п. 8 Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій, затвердженого наказом Мінпраці, Мін’юсту і Мінфіну від 28.06.1993 № 43).

Припинення трудового договору з сумісником у цьому випадку провадиться на підставі статті 7 Кодексу законів про працю України (КЗпП). Обов’язку попереджати сумісника про наступне звільнення за цією підставою законодавство не містить. Необхідності подання працівником заяви на звільнення за цією підставою законодавством також не встановлено.

Звільнення з суміщуваної роботи у зв’язку з прийняттям на роботу іншого працівника, який не є сумісником, є розірванням трудового договору з ініціативи власника або уповноваженого ним органу (ст. 43-1 КЗпП), а тому не допускається звільнення працівника в період його тимчасової непрацездатності (крім звільнення за п. 5 ст. 40 КЗпП), а також у період перебування працівника у відпустці (ст. 40 КЗпП).

Мінсоцполітики зауважує, що норм щодо звільнення з роботи за сумісництвом працівника підприємств, установ, організацій інших форм власності у зв’язку з прийняттям на цю роботу працівника, який не є сумісником, законодавство не містить.

Ольга Савченко,
експерт Експертус: Кадри

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Звільнення директора товариства

Як оформити звільнення директора товариства, внести правильний запис до трудової книжки про звільнення директора, одержати зразки наказів про виконання обов’язків та про звільнення директора? Пропонуємо скористатися нашими порадами у цій статті
106146

Звільнення за переведенням на інше підприємство

Звільнення за переведенням на роботу на інше підприємство, крім згоди працівника, передбачає домовленість роботодавців. Про порядок звільнення у зв’язку з переведенням та про особливості такого звільнення під час воєнного стану читайте у цій статті
122490

Наказ про звільнення за прогул: зразок

Звільнення працівника на підставі пункту четвертого статті 40 КЗпП — за прогул — оформлюють відповідним наказом. Скачайте зразок наказу про звільнення за прогул без поважних причин, щоб дотримати вимог законодавства з праці та ДСТУ 4163:2020.
50533

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді