Класифікатор професій для Збройних сил: синоптик, кондитер, кочегар та інші військові професії

Перелік професійних назв робіт працівників ЗСУ застосовуватиметься для встановлення єдиних у ЗСУ професійних назв робіт працівників, а також забезпечення автоматизованої обробки інформації щодо обліку працівників

Наказом Міноборони від 19.10.2016 № 543 затверджено:

  • перелік професійних назв робіт працівників Збройних Сил України (далі — Перелік робіт № 543);
  • перелік облікових спеціальностей працівників Збройних Сил України (далі — Перелік спеціальностей № 543).

Перелік робіт № 543 поділено на 9 розділів за професіями, із зазначенням коду рівня освіти (кваліфікації) для кожної професійної назви. До того ж, наявність у Переліку робіт № 543 тієї чи іншої посади не є обов’язковою умовою для включення її до штату (штатного розпису). Включення посад до штату (штатного розпису) здійснюватиметься відповідно до діючих нормативів і за умови, що вони зазначені у Переліку робіт № 543 та передбачені за схемами посадових окладів (ставок заробітної плати) працівників, затвердженими наказами Міноборони.

Окрім того, Міноборони рекомендує у штатах, штатних розписах та інших документах назви посад писати в найбільш уживаній формі («медична сестра», «спеціальний кореспондент», а не «сестра медична», «кореспондент спеціальний», як зазначено в Переліку спеціальностей № 543).

Перелік спеціальностей № 543 визначає облікові спеціальності працівників ЗСУ та відповідність Переліку спеціальностей, за якими здійснюється підготовка фахівців у вищих навчальних закладах за освітньо-кваліфікаційним рівнем молодшого спеціаліста, бакалавра, спеціаліста і магістра, Переліку галузей знань і спеціальностей, за якими здійснюється підготовка здобувачів вищої освіти.

Ольга Савченко,
експерт Експертус: Кадри

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Класифікатор професій: чинний

Національний класифікатор України «Класифікатор професій» призначений для застосування всіма роботодавцями під час підготовки штатного розпису чи для запису про роботу у трудові книжки працівників. У статті ви знайдете відповідь на такі питання: як працювати з Класифікатором професій та здійснювати пошук по цьому Класифікатору, для чого необхідний діючий Класифікатор професій, як працює класифікатор професій «пошук по назві»?
184548

Зміна № 13 до Класифікатора професій — огляд

Затверджено Зміну 13 до Класифікатора професій ДК 003:2010 (наказ Мінекономіки від 16.01.2024 № 1410). Огляд показав, що Зміна 13 до Класифікатора професій стосується, здебільшого, професій IT-галузі. Детальний огляд Зміни 13 до КП — у цій статті.
2147

Зміна № 12 до Класифікатора професій: огляд змін

Наказом Мінекономіки від 23.06.2023 № 6312 була затверджена Зміна 12 до Класифікатора професій ДК 003:2010. У матеріалі проведемо огляд та аналіз чинних змін, розберемося, які професії виключили, змінили і додали в Класифікатор професій
1770

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді