За безоплатне стажування — 88 тис. грн штрафу на ФОП-роботодавця

Щоб не потрапити на слизьке, вчимося на чужих помилках… У Хмельницькій області оштрафовано підприємця за неповідомлення ДФС і підміну випробування безоплатним стажуванням. У пошуках справедливості ФОП подався до суду. Суд підтвердив, що роботодавець заслужив на кару.

Реагуючи на «сигнал» Управління праці та соціального захисту населення інспектори з питань праці Управління Держпраці у Хмельницькій області на провели позапланову перевірку одного з ФОП-роботодавців у сфері торгівлі.

У ході перевірки інспектори встановили, що ФОП не дотримав вимог трудового законодавства: допущено до виконання робіт двох працівників, з якими не укладено трудового договору, про прийняття їх на роботу не повідомлено територіальний орган ДФС, чим порушено вимоги частини 3 статті 24 КЗпП. Підприємець не надав перевіряльникам ані табелів обліку робочого часу, ані відомостей про нарахування заробітної плати та виплати її працівникам. Свої дії ФОП пояснив тим, що продавці в його магазині проходять стажування без заробітної плати з випробувальним терміном.

За такі правопорушення передбачено штраф у 30-кратному розмірі мінімальної заробітної плати за кожного неоформленого працівника (абз. 2 ч. 2 ст. 265 КЗпП) та у розмірі однієї мінімальної заробітної плати за порушення інших вимог трудового законодавства (абзац 7 ч. 2 ст. 265 КЗпП). Сумарно на ФОП накладено штраф у 88 тис. 450 грн.

ФОП не погодився зі штрафом і звернувся до суду. Але Постановою Хмельницького окружного адміністративного суду визнано правомірність дій Управління Держпраці у Хмельницькій області та залишено без змін постанови про накладання штрафу. У задоволені позову щодо порушення прав та протиправних дій посадових осіб Держпраці ФОП відмовили.

За матеріалами судового розгляду, суд дійшов висновку, що відповідач (управління) діяв в межах закону при винесенні оскаржуваних постанов, а позивач (ФОП) не довів позовні вимоги, що підтверджено доказами, які перевірено судом.

З метою перевірки відповідності працівника роботі, яка йому доручається, керівником може встановлюватись випробування. Відповідно до статті 26 КЗпП, умова про випробування застерігається в наказі про прийняття працівника на роботу. У період випробування на працівників поширюються всі вимоги законодавства про працю.

Безоплатне стажування взагалі не передбачено законом. Про стажування йдеться лише в контексті студентів чи безробітних, але і його оплачують.

Відповідно до ст. 29 Закону України «Про зайнятість населення» право проходити стажування за професією (спеціальністю) на підприємствах, в установах та організаціях незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, на умовах, визначених договором про стажування у вільний від навчання час мають студенти вищих та учні професійно-технічних навчальних закладів, що здобули професію (кваліфікацію) за освітньо-кваліфікаційним рівнем «кваліфікований робітник», «молодший спеціаліст», «бакалавр», «спеціаліст» та продовжують навчатися на наступному освітньо-кваліфікаційному рівні, за якою здобувається освіта. Запис про проходження стажування роботодавець вносить до трудової книжки.

Окрім того, громадяни, які мають офіційний статус безробітного можуть проходити стажування — професійне навчання працівників на виробництві, на тому чи іншому підприємстві, після закінчення якого, підприємство зобов’язується працевлаштувати такого працівника. У всіх інших випадках — роботодавець зобов’язаний оформити працівника на роботу у встановленому порядку — з першого дня виконання ним трудової функції.

Нині постанова Хмельницького окружного адміністративного суду набрала законної сили в порядку статті 254 Кодексу адміністративного судочинства України.

За матеріалами Управління Держпраці в Хмельницькій області

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Розробка, укладення та виконання колективних договорів

Колективний договір — це угода між роботодавцем та колективом працівників (зазвичай представлений профспілкою), яка регулює умови праці, оплати праці, соціальні пільги, трудові права та обов’язки сторін. У статті ви дізнаєтеся про порядок укладення колективного договору та внесення змін до нього.
5738

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
47

Оформлення запису в трудовій про прийняття строковика на час відпустки з вагітності та пологів основної працівниці

Буде помилкою вказати у трудовій, що працівницю прийняли за строковим трудовим договором на час відпустки з вагітності та пологів. Як тоді зробити правильний запис?
16339

Формування та облік внутрішнього опису документів особової справи працівника

Внутрішній опис відображає включення документів до справи і містить відомості про порядкові номери документів справи, їх індекси, дати, заголовки та номери аркушів справи, на яких розташований кожен документ. Внутрішній опис заповнює кадровик при первинному оформленні особової справи
126367

Декретна відпустка, або Будьте обережні з термінологією

Декретна відпустка в Україні — одна із трудових гарантій, що передбачена законом. Декретна відпустка по вагітності та декретна відпустка по догляду за дитиною є часто застосовуваною на різних підприємствах, в установах та організаціях, однак на сьогодні лишається низка практичних питань щодо того як оформляється декретна відпустка найманого працівника. Скільки триває декретна відпустка? Як оплачується декретна відпустка? Чи можна продовжити декретну відпустку? Чи відрізняється декретна відпустка у військовий час?
45632

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді