У 2017 році 8 березня — ще святковий день

Цілком ймовірно, що наступного року замість 8 березня святкуватимемо 9 березня – Шевченківський день. Але цьогоріч жінок ще вітатимуть. Український інститут національної пам’яті, що запропонував вилучити Міжнародний жіночий день з числа святкових, ще працює над законопроектом щодо нового календаря державних свят.

Пропозиції Українського інституту національної пам’яті (далі — Інститут) щодо нового календаря державних свят винесено на громадське обговорення, яке проводиться до 01.03.2017.

Як повідомив Володимир В’ятрович, голова Інституту: «Ми врахуємо раціональні та розумні пропозиції та конструктивну критику і до початку травня запропонуємо парламенту компромісний виважений проект». 

Тож, чекаємо на законопроект від Інституту та святкуємо 8 березня — Міжнародний жіночий день, який є одним з 11 святкових та неробочих днів, визначених статтею 73 Кодексу законів про працю України.

До речі, ініціатори змін до КЗпП пропонують також:

  • спираючись на загальноєвропейську традицію, відмовитись від перенесення на понеділок святкового дня, якщо він припадає на суботу чи неділю. Виняток становитимуть Різдво та Великдень;
  • кількість святкових вихідних днів змінити з 11 (за умови існуючого переносу вихідних може зростати до 20) до 9: замість вихідного дня 8 березня встановити державне свято і вихідний Шевченківський день (9 березня). Замість 1–2 травня – запровадити у другу п’ятницю вересня День сім’ї як вихідний день. Вихідний день 9 травня – День перемоги на нацизмом у Другій світовій війні (це свято залишається державним) перемістити на 8 травня – День пам’яті та примирення.

Ольга Догадіна,
експерт Експертус: Кадри

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Наказ про роботу у вихідний день: зразок

Інколи трапляється, що для виконання, наприклад, невідкладних робіт, роботодавець залучає працівників до роботи у вихідний день. Як оформити наказ про залучення до роботи у вихідний день у 2023 році — у статті
89572

Перелік святкових та неробочих днів в Україні

Трудовим законодавством України передбачено святкові та неробочі дні. Робота у такі дні не проводиться. Але у виняткових випадках — допускається, за що працівники мають отримати або подвійну оплату, або інший день відпочинку
33484

Робота у вихідний день в Україні: що врахувати кадровику

Робота у вихідні дні згідно з КЗпП забороняється, окрім виняткових випадків. Кадровик має знати, коли саме дозволено залучати працівників до роботи в вихідний день, які документи при цьому оформити, та як компенсувати незручності. Дотримуйтесь алгоритму зі статті, щоб не порушити норм законодавства
42597

Вихідні 2020: хто та скільки відпочиває

Щоб добре працювати, потрібно вміти відпочивати. Ми підготували для вас відразу два: календар вихідних днів на 2020 рік при п’ятиденному робочому тижні та шестиденному. Працюйте та відпочивайте з насолодою.
36251

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді