Що не враховується у мінімальну заробітну плату працівників закладів охорони здоров’я?

Мінсоцполітики поставило крапки над І у питанні: «Чи враховувати при забезпеченні мінімального розміру зарплати підвищення посадових окладів медичним працівникам, які вказані у пункті 2.4.5 Додатка 3 до Умов оплати праці, затверджених наказом Мінпраці, МОЗ від 05.10.2005 № 308/519?».

Це, зокрема, працівники закладів охорони здоров’я, які працюють з вірусом імунодефіциту людини, працівників,  зайнятих оглядом та наданням медичної допомоги тим, хто постраждав у зв’язку з аварією на ЧАЕС, госпіталів, медичних працівників дитячих будинків та шкіл-інтернатів для дітей-сиріт, машиністів  з прання та ремонту спецодягу тощо.

Мінсоцполітики  в листі від 14.02.2017 № 344/0/101-17/281 нагадало, що умови та розміри оплати праці працівників закладів охорони здоров’я врегульовані наказом Мінпраці і МОЗ від 05.10.2005 № 308/519 (далі — Наказ № 308/519).

У випадку, коли робітникам, зайнятим на роботах із шкідливими і важкими умовами праці, за результатами атестації робочих місць установлені доплати у розмірі до 12% посадового окладу (тарифної ставки) (пункт 3.4.5 Наказу № 308/519) та доплата в розмірі 10% посадового окладу (тарифної ставки працівникам (у т. ч. молодшим медичним сестрам), які використовують у роботі дезінфікувальні засоби, а також працівникам, які зайняті прибиранням туалетів (пункт 3.4.7 Наказу № 308/519), то вони мають бути нараховані понад розмір мінімальної заробітної плати (3200 грн).

Усі інші виплати, які не перелічені Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» від 06.12.2016 № 1774-VIII, мають враховуватись до мінімальної заробітної плати.

Це, зокрема, такі виплати, як доплати за суміщення професій (посад) і виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника, розширення зони обслуговування або збільшення обсягу виконаних робіт, доплата за ненормований робочий день та надбавка за класність водіям, доплати за вчене звання, за науковий ступінь, надбавка за вислугу років, виробничі премії, індексація.

Також до мінімальної заробітної плати враховуються підвищення посадових окладів (тарифних ставок) працівників, наприклад, у зв’язку зі шкідливими і важкими умовами праці (пункт 2.4.5 Додатку 3 до Наказу № 308/519) та інші підвищення посадових окладів (тарифних ставок) працівників, передбачені Наказом № 308/519.

Зазначене підвищення посадових окладів є елементом формування нового посадового окладу (тарифної ставки) з підвищенням, розмір якого встановлюється працівнику в штатному розписі, і на який нараховуються інші додаткові виплати: доплати, надбавки тощо.

Якщо працівник виконав місячну норму праці, а нарахована йому заробітна плата є нижчою від законодавчо встановленого розміру мінімальної заробітної плати, роботодавець зобов’язаний провести доплату до її рівня, яка виплачується щомісячно одночасно із заробітною платою.

Ольга Догадіна,
експерт Експертус: Кадри

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Пільги та компенсації чорнобильцям

Чорнобильці мають право на пільги, визначені Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.1991 № 796-XII. Обсяг пільг залежить від категорії, до якої віднесено особу, постраждалу від аварії на ЧАЕС.
47659

Оплата праці на підприємстві

Оплата праці — одне із основних питань трудового права, ключовим аспектом якого є поняття «мінімальна зарплата». Система оплати праці в Україні передбачає багато видів: тарифна оплата праці, грейдова оплата праці, безтарифна оплата праці, тарифна система оплати праці, грейдингова система оплати праці, акордна система оплати праці та інші. Щоб не заплутатися у виборі системи оплати праці, читайте матеріал від наших експертів.
23555

Наказ про підвищення окладу: зразок

Наказ належатиме до групи наказів з кадрових питань тривалого строку зберігання та є первинними документами для нарахування зарплати
102529

Як виплачувати вихідну допомогу при звільненні

Роботодавцям слід пам’ятати як правило, — з працівником слід провести повний розрахунок при звільненні. Які є види виплати при звільненні та як вони різняться залежно від підстави звільнення, як нараховуються розрахункові та що містить в собі виплата компенсації при звільненні, які виплати при звільненні за власним бажанням передбачено законом — детально у статті
249198

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді