Керівник загальноосвітнього навчального закладу має надати згоду на укладання контракту. Позиція профспілки

Строковий трудовий договір укладають з керівником закладу освіту, якого призначають на вакантну посаду.

Профспілка працівників освіти і науки України озвучила правову позицію щодо переукладання строкових трудових договорів з керівниками комунальних закладів освіти.

Трудові відносини в системі загальної середньої освіти регулює законодавство України про працю, Закон України «Про освіту», Закон України «Про загальну середню освіту» від 13.05.1999 № 651-ХІV (далі — Закон № 651) та інші нормативно-правові акти (ст. 26 Закону № 651 в редакції станом на момент укладення спірних договорів — 2012 рік та серпень 2017 року).

Сферу застосування строкового трудового договору (у т. ч. контрактної) з керівниками навчальних закладів визначав Закон України «Про освіту» від 23.05.1991 № 1060-XII (далі — Закон № 1060) в редакції станом на момент укладення договорів.

Керівників навчальних закладів, що є у загальнодержавній власності, обирають за конкурсом і призначають на посаду з укладанням контракту. Керівників навчальних закладів, що є комунальною власністю, призначають відповідні обласні, міські, районні органи управління освітою за попереднім погодженням з місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування (ст. 20 Закону № 1060).

Законами України «Про освіту», «Про загальну середню освіту» (в редакції станом на момент укладення договорів) не передбачалось обов’язкового запровадження для керівників комунальних закладів освіти строкової (контрактної) форми трудового договору.

Педагогічних та науково-педагогічних працівників приймають на роботу з укладанням трудового договору, в т. ч. за контрактом (ст. 54 Закону України «Про освіту» в редакції станом на момент укладення договорів).

Посади директора (завідувача) загальноосвітнього навчального закладу віднесені до педагогічних посад (Перелік посад педагогічних та науково-педагогічних працівників, затверджений постановою КМУ від 14.06.2000 № 963).

Профспілка зауважила, що законодавство про освіту (станом на момент укладення договорів) обов’язкове застосування строкової (контрактної) форми трудового договору встановлювало для керівників навчальних закладів, що є у загальнодержавній власності.

Укласти строковий трудовий договір (контракт) з керівником загальноосвітнього навчального закладу комунальної форми власності можливо лише за його згодою (ст. 21 КЗпП, ст. 54 Закону «Про освіту»).

Керівники (педагогічні працівники) в установах та закладах освіти виконують обов’язки на постійній основні, умови їх роботи носять довготривалий характер, оскільки пов’язані із безперервним навчально-виховним процесом в закладах освіти. Відсутні передумови вважати цей процес обмеженим у часі.

Профспілка нагадала про положення Галузевої угоди між МОН та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України на 2016 — 2020 роки, яка вказує на недопущення укладення з ініціативи органів місцевого самоврядування в односторонньому порядку трудового договору у формі контракту (строкового трудового договору) з керівниками загальноосвітніх навчальних закладів комунальної форми власності. Трудові договори, що були переукладені один чи декілька разів, вважають такими, що укладені на невизначений строк (п 5.3.6, 5.3.8 Галузевої угоди).

Профспілка роз’яснила, як застосовувати положення Закону України «Про освіту» від 05.09.2017 № 2145-VIII (далі — Закон № 2145) в частині призначення керівника комунального закладу освіти.

Керівника закладу освіти призначає засновник у порядку, визначеному законами та установчими документами, з числа претендентів, які вільно володіють державною мовою і мають вищу освіту (ст. 26 Закону № 2145).

Керівника комунального закладу загальної середньої освіти призначають на посаду за результатами конкурсного відбору строком на шість років (строком на два роки — для особи, яку призначають на посаду керівника закладу загальної середньої освіти вперше) (ч. 2 ст. 26 Закону № 651).

Положення про конкурс на посаду керівника державного, комунального закладу загальної середньої освіти розробляє та затверджує засновник на підставі типового положення, затвердженого наказом МОН від 28.03.2018 № 291.

Частину 2 статті 26 Закону № 651 застосовують до посад, що стали вакантними в установленому трудовим законодавством порядку (підп. 17 п. 3 розділу XII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 2145).

За інформацією Профспілки працівників освіти і науки України

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Трудовий договір з нефіксованим робочим часом: особливості укладення

Одним із видів трудового договору є трудовий договір з нефіксованим робочим часом. Прийняття на роботу з нефіксованим трудовим договором передбачає низку особливостей. Що має містити заява про прийняття на роботу з нефіксованим робочим часом, зразок її заповнення? Чи приймається наказ про прийняття на роботу з нефіксованим робочим часом, зразок такого наказу? Усе про трудовий договір з нефіксованим робочим часом, алгоритм укладення та реалізації, читайте у статті.
15996

Прийняття на роботу неповнолітніх

Праця неповнолітніх осіб — нині актуальна тема. Працевлаштування неповнолітніх в Україні та особливості звільнення неповнолітніх з роботи хоч і регулюються законодавством, однак лишають низку питань для роботодавців. Способи працевлаштування неповнолітніх, тривалість відпустки для неповнолітніх, дозвіл на працевлаштування неповнолітніх, додаткові підстави звільнення для неповнолітніх, про все це — у статті
12304

Строковий трудовий договiр: зразок і порядок укладання

Що таке строковий трудовий договір, ніби й зрозуміло з самої назви, але є нюанси. В яких випадках правомірно укладати строковий договір? Як оформити прийняття й що при цьому слід перевірити? Роз’яснюємо деталі, зокрема, про строкові трудові договори в умовах воєнного стану та додаємо зразок строкового трудового договору 2024.
122553

Ключове про трудовий договір зі зразком

Конституція України кожному громадянину гарантує право на працю. Реалізація цього права починається з укладання трудового договору. Що таке трудовий договір та його види? Який вид та форму договору обрати? З якого моменту трудовий договір вважається укладеним? У чому полягає відмінність трудового договору від цивільно-правових договорів? Як виглядає приклад трудового договору? Які можливості діють в період воєнного стану? Ми підготували для вас роз’яснення та зразок трудового договору 2024.
254715

Різниця між трудовим та цивільно-правовим договором

Трудовий договір та цивільно правова угода — два види договорів, що найчастіше укладаються між роботодавцем та працівником. Вони мають ряд важливих відмінностей, які впливають на права та обов’язки сторін, а також на порядок припинення відносин. У цій статті ви знайдете основні відмінності між трудовим та цивільно-правовим договором а також корисні поради щодо того, що краще обрати трудовий чи цивільно-правовий договір
2219

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді