Уряд узгодив нормативні акти із законодавством про державну службу

КМУ вніс зміни до регламенту місцевої державної адміністрації, порядку проведення конкурсу на заміщення вакантних посад державних службовців та порядку присвоєння рангів державних службовців

КМУ постановою від 23.05.2018 № 434  вніс зміни до Типового регламенту місцевої державної адміністрації, затвердженого постановою КМУ від 11.12.1999 № 2263, зокрема, уточнив порядок погодження та затвердження положень про структурні підрозділи місцевої державної адміністрації.

Положення про структурний підрозділ із статусом юридичної особи публічного права:

  • розробляє керівник підрозділу;
  • погоджують — заступник голови (відповідно до розподілу обов’язків) та керівник юридичного відділу чи сектору (далі — юридичний відділ) апарату адміністрації;
  • затверджує голова адміністрації.

Положення про структурний підрозділ без статусу юридичної особи публічного права:

  • розробляє керівник підрозділу;
  • погоджують — заступник голови (відповідно до розподілу обов’язків), керівник апарату та керівник юридичного відділу апарату адміністрації;
  • затверджує голова адміністрації.

Положення про апарат місцевої держадміністрації:

  • розробляє керівник юридичного відділу апарату адміністрації;
  • погоджує керівник апарату;
  • затверджує голова адміністрації.

Окрім того, уточнили порядок призначення керівника апарату адміністрації та його заміни на час тимчасової відсутності. Також визначили особливості роботи з персоналом в структурних підрозділах зі статусом юридичної особи публічного права і без означеного статусу.

Змін зазнало і Типове положення про структурний підрозділ місцевої державної адміністрації, затверджене постановою КМУ від 26.09.2012 № 887.

Так, керівника структурного підрозділу зі статусом  юридичної особи публічного права призначає на посаду (звільняє з посади) голова адміністрації за погодженням з органом виконавчої влади вищого рівня. Заступника керівника призначає керівник структурного підрозділу.

Керівника структурного підрозділу без статусу юридичної особи публічного права призначає на посаду (звільняє) керівник апарату адміністрації за погодженням з органом виконавчої влади вищого рівня. Заступника керівника призначає керівник апарату адміністрації.

Уряд уніс зміни й до Порядку проведення конкурсу на зайняття посад державної служби, затвердженого постановою КМУ від 25.03.2016 № 246, зокрема, залежно від статусу державного органу та посади, на яку проводять конкурс, уточнено державний орган, який проводить конкурс на зайняття вакантних посад державної служби.

Змінами до Порядку присвоєння рангів державних службовців, затвердженого постановою КМУ від 20.04.2016 № 306, встановлено: у разі коли суб’єкт призначення є безпосереднім керівником державного службовця, керівник приймає рішення про присвоєння достроково чергового рангу державного службовця за обґрунтованим поданням служби управління персоналом державного органу, в якому працює державний службовець.

Ольга Догадіна,
провідний експерт Експертус Кадри

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
34

Оформлення запису в трудовій про прийняття строковика на час відпустки з вагітності та пологів основної працівниці

Буде помилкою вказати у трудовій, що працівницю прийняли за строковим трудовим договором на час відпустки з вагітності та пологів. Як тоді зробити правильний запис?
16308

Формування та облік внутрішнього опису документів особової справи працівника

Внутрішній опис відображає включення документів до справи і містить відомості про порядкові номери документів справи, їх індекси, дати, заголовки та номери аркушів справи, на яких розташований кожен документ. Внутрішній опис заповнює кадровик при первинному оформленні особової справи
125636

Декретна відпустка, або Будьте обережні з термінологією

Декретна відпустка в Україні — одна із трудових гарантій, що передбачена законом. Декретна відпустка по вагітності та декретна відпустка по догляду за дитиною є часто застосовуваною на різних підприємствах, в установах та організаціях, однак на сьогодні лишається низка практичних питань щодо того як оформляється декретна відпустка найманого працівника. Скільки триває декретна відпустка? Як оплачується декретна відпустка? Чи можна продовжити декретну відпустку? Чи відрізняється декретна відпустка у військовий час?
45224

Як зробити запис в трудовій книжці про звільнення за власним бажанням

Запис про звільнення за власним бажанням в трудовій книжці повинен відображати точне формулювання законодавчої норми про звільнення з цієї причини. Які варіанти запису про звільнення за власним бажанням можуть бути та зразки таких записів, — у статті.
121766

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді