ФСС рекомендує використовувати електронні дані про страховий стаж при оплаті лікарняних

Роботодавець може використовувати електронні відомості щодо страхового стажу працівника, розраховуючи розмір допомоги з тимчасової втрати працездатності.

Фонд соціального страхування України (далі — ФСС) зауважив, якщо страхувальник (роботодавець) раніше отримував інформацію про страховий стаж працівника, отримувати їх повторно не потрібно.

«Якщо застрахованій особі регулярно призначається матеріальне забезпечення на одному й тому ж місці роботи, і відповідні відомості вже наявні у страхувальника, то не слід повторно отримувати їх з Пенсійного фонду України, і у разі необхідності лише додавати до страхового стажу місяці, які відпрацьовані і за них сплачено у повному обсязі єдиний соціальний внесок на цьому місці роботи. Якщо ж застрахована особа працює у одного страхувальника більше 8 років, регулярно отримує заробітну плату, з якої сплачується ЄСВ в розмірі не менше мінімального, то додаткові відомості про страховий стаж збирати недоцільно», – наголосив заступник начальника управління страхових виплат та матеріального забезпечення виконавчої дирекції ФСС Ганна Харченко.

ФСС нагадав про нову форму заяви-розрахунку для фінансування матеріального забезпечення, у т. ч. допомоги з тимчасової втрати працездатності. Зокрема, оновлений документ розширено відомостями щодо тривалості страхового стажу працівників.

Як отримати нову довідку про стаж?

ФСС рекомендує використовувати електронні дані про страховий стаж при оплаті лікарняних
Ірина Іванченкошеф-редактор журналу «Кадровик-01» та системи «Експертус Кадри»
У жовтні Пенсійний фонд почав видавати паперові та електронні довідки про страховий стаж для оплати лікарняних. Отримати довідку можуть і працівник, і роботодавець.

Відповідні колонки заяви-розрахунку, в яких зазначають загальний страховий стаж (у повних місяцях) та страховий стаж за останні 12 місяців, заповнюють, зокрема, виходячи з даних, передбачених додатком 9 «Дані про трудовий та страховий стаж», затвердженим постановою правління ПФУ від 18.06.2014 № 10-1.

Додаток 9 страхувальники (роботодавці), а також застраховані особи за наявності електронного цифрового підпису можуть отримати в електронному вигляді на Порталі електронних послуг ПФУ.

За інформацією Фонду соціального страхування України


⚡ ТОП-5 консультацій ⚡


Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Як обчислити страховий стаж для лікарняного

Щоб обчислити суму допомоги з тимчасової непрацездатності необхідно здійснити розрахунок страхового стажу для оплати лікарняних. Що входить в страховий стаж для лікарняного? Як визначити страховий стаж для оплати лікарняного? Як впливає страховий стаж на лікарняний? Відповіді на ці питання та все, що вам потрібно знати про страховий стаж для лікарняного — у статті.
138605

Максимальний термін перебування на лікарняному при різних захворюваннях

Лікарняний лист — офіційний документ, що видається людині при встановленні її непрацездатності та є підставою для звільнення від основної роботи. Максимальний термін перебування на лікарняному в Україні різниться залежно від захворювання, його тяжкості, ускладнень. Усе про орієнтовні терміни тимчасової непрацездатності та граничний термін перебування на лікарняному — у статті.
159783

Відпустка для догляду за дитиною до 6 років, важкохворою або дитиною з інвалідністю: стаж та допомога

За потреби по закінченню відпустки для догляду за дитиною до 3 років працівники вправі оформити відпустку без збереження заробітної плати для догляду за дитиною до 6 років, важкохворою або дитиною з інвалідністю. У статті ви знайдете зразок заяви та наказу на таку відпустку, а також дізнаєтеся чи зараховується цей період відпустки до стажу для надання щорічних відпусток та лікарняного, а також про те, як така відпустка впливає на розмір допомоги з тимчасової непрацездатності після повернення на роботу.
28416

Лікарняний під час відпустки

Лікарняний під час відпустки — це право працівника. Але як про це може дізнатися кадровик? Які його подальші дії? Чи відшкодовується лікарняний під час відпустки за власний рахунок? Які особливості має перенесення відпустки у зв’язку з хворобою? Чи оплачується лікарняний під час відпустки по догляду за дитиною? Про перенесення відпустки у зв’язку з лікарняним, — у статті.
103981

Як оплатити лікарняний: алгоритм дій

Лікарняний для працівника — це пряма реалізація права на відпочинок і відновлення здоров’я. Лікарняний підтверджує непрацездатність працівника та є підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності. Дізнайтеся як здійснюється оплата лікарняних за умовами роботи, відмова в оплаті лікарняних, відповідальність за неправильно сплачені лікарняні
7290

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді