Штраф 1,3 мільйона гривень за неоформлених працівників ОСББ

Вперше в Києві – суд наклав арешт на рахунки ОСББ і зобов’язав сплатити понад мільйон гривень штрафу за відсутність трудових договорів з працівниками.


З 05.10.2018 відбуваються комплексні заходи контролю у сфері праці. Уряд доручив Держпраці, ДФС, ПФУ, Нацполіції, іншим центральним органам влади провести комплексні перевірки роботодавців. У перевірках беруть участь органи місцевого самоврядування (розпорядження КМУ «Про заходи, спрямовані на детінізацію відносин у сфері зайнятості населення» від 05.09.2018 № 649-р). Мета перевірок — виявити неоформлених працівників.

Штрафи за порушення у сфері праці 2019

Наразі Держпраці перевірило дотримання трудового законодавства в одному зі столичних ОСББ.

У результаті перевірки було виявлено 11 консьєржок, з якими належно не оформлені трудові відносини.

Держпраці подало судовий позов на ОСББ. Результат — заарештовані рахунки ОСББ і штраф понад 1 млн гривень.

Відповідно до ст. 265 КЗпП штраф за фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору становить 30 МЗП, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення.

Підраховуємо: 11 працівниць ОСББ без трудового договору. Штраф за кожну — 125 190 грн. Загальна сума штрафу становить 1 377 090 грн.

Нагадуємо, результати заходів Уряду, спрямовані на детінізацію зайнятості, виявилися результативними. У 2018 році виявили 25 179 працівників, допущених до роботи без належного оформлення трудових відносин. Роботодавців-порушників оштрафували на 1 млрд 650 млн грн.

Зверніть увагу, що сплата штрафу не звільняє від усунення порушень законодавства про працю.

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Відповідальність за порушення законодавства про відпустки

Порушення законодавства про відпустки може мати серйозні наслідки для роботодавця. Інспектори праці перевіряють, чи надаються працівникам відпустки, чи є на підприємстві графік відпусток, чи виплачується компенсація за невикористану відпустку. Яку відповідальність за порушення законодавства про відпустки передбачає законодавство, читайте у статті.
27181

Відповідальність за порушення військового обліку на підприємстві

Державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації незалежно від форми власності та підпорядкування зобов’язані вести військовий облік працівників. Розглянемо, відповідальність за порушення у сфері військового обліку передбачена законодавством.
10129

Відповідальність за неведення особової картки П-2

Особова картка П-2 є документом, який містить важливу особисту інформацію про фізичну особу-працівника. Законодавством не передбачено прямих норм про відповідальність за неведення особової картки. Однак, чи є все-таки обов’язковим ведення особової картки — читайте у статті.
26980

Штрафи на роботодавців у 2023 році

За порушення у 2023 році так само будуть карати грошима. Роботодавець сплачує штраф (ст. 265 КЗпП). Винну посадову особу суд притягує до адміністративної відповідальності (ст. 41 КпАП)
30876

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді