Cтажування та випробувальний термін: у чому різниця

Управляння Держпраці в Івано-Франківській області нагадало про правила прийняття на стажування чи випробувальний термін. Попередило роботодавців про наслідки порушення трудового законодавства та надало кілька порад майбутнім працівників щодо захисту їх прав при працевлаштуванні.

Cтажування та випробувальний термін: у чому різниця
В деяких випадках у роботодавців виникає бажання, так би мовити, «придивитись» до свого майбутнього працівника, перевірити, чи є він гідним відповідної посади.

Увага!

Заборонено приймати працівника на стажування до того, як трудовий договір з ним буде укладений: це суперечить вимогам законодавства.

Законодавство передбачає стажування лише для деяких категорій, а саме:

  • для студентів вищих навчальних закладів;
  • учнів професійно-технічних навчальних закладів;
  • для зареєстрованих безробітних, які проходять курси професійної підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації.

В інших випадках роботодавець не має права прийняти на посаду саме на стажування, а також допустити до виконання робочих обов'язків, без укладання трудового договору.

Відповідно до ст. 24 КЗпП працівника не можна допускати до роботи без укладеного трудового договору, який оформлюється згідно з наказом або розпорядженням власника чи уповноваженого ним органу.


Якщо ж працівник почне працювати без укладеного трудового договору, з роботодавця (організації, установи, підприємства, ФОП) буде стягнено штраф (ст. 265 КЗпП). З посадової особи, в свою чергу, буде стягнено штраф на підставі ст. 41 КпАП.

Але роботодавець може зарахувати працівника на посаду з випробувальним терміном, що має становити не більш ніж 3 місяці, для робітників – 1 місяць, а для керівних посад – 6 місяців. Випробувальний термін має обов’язково зазначатися в наказі чи розпорядженні про прийняття на роботу.

Cтажування та випробувальний термін: у чому різницяДізнайтеся, як правильно обчислити строк випробування

Ст. 28 КЗпП передбачає, якщо власник або уповноважений ним орган встановить невідповідність працівника посаді, на яку його прийнято, або роботі, яку він виконує, то власник або уповноважений ним орган матє право протягом терміну випробування звільнити такого працівника, письмово попередивши його про звільнення не пізніше, як за три дні.

Алгоритм звільнення за результатами випробування

Працівник, якого прийнято з випробувальним терміном, може вимагати укладення трудового договору, в якому будуть зафіксовані відповідні умови праці.

Водночас є й особи, для яких не можна встановлювати випробувальний термін. До них належать:

  • особи, яким ще не виповнилося 18-ти років;
  • молодь, яка закінчила професійні навчально-виховні заклади;
  • молоді спеціалісти, які закінчили вищі навчальні заклади;
  • особи, звільнені в запас з військової служби;
  • особи з інвалідністю;
  • вагітні жінки.

Управління Держпраці звертає увагу, що роботодавець, який годує обіцянками: «Спочатку, протягом випробувального терміну, зарплата буде менша, а потім, після його закінчення, більша», – порушує закон.

Треба завжди домовлятися про все одразу. Збережіть, про всяк випадок, оголошення про вакансію, де вказано розмір заробітної плати.

Роботодавець може звільнити працівника, якщо вважатиме за потрібне. Проте про своє рішення про звільнення він має попередити працівника письмово не пізніше ніж за 3 дні до закінчення випробувального терміну і вказати в попередженні причину звільнення.

В такому випадку вихідну допомогу працівнику не виплачуватимуть.

Якщо виникнуть складнощі, не треба вагатися – чи писати службові записки, чи ні. Вони, безумовно, можуть стати в нагоді, якщо справа дійде до суду.

За інформацією Управління Держслужби в Івано-Франківській області

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Оформлення запису в трудовій про прийняття строковика на час відпустки з вагітності та пологів основної працівниці

Буде помилкою вказати у трудовій, що працівницю прийняли за строковим трудовим договором на час відпустки з вагітності та пологів. Як тоді зробити правильний запис?
16308

Колективний договір

Порядок укладання колективного договору викликає у роботодавців безліч запитань. Як має виглядати типовий колективний договір? Колективний договір: обов'язковий чи ні? Чи потрібно реєструвати колективний договір? Чи передбачено відповідальність за відсутність колективного договору? Знайдіть відповіді у статті
163566

Резюме у роботі кадровика

Резюме — це перший документ, який бачить роботодавець. Його мета — надати роботодавцю чітке уявлення про те, чому саме цей кандидат підходить для вакансії. Як обрати працівника за резюме? Відповідь на це та інші питання а також резюме (шаблон) — у статті.
1363

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді