Переплутали стажування та випробування при прийнятті на роботу, – сплатіть 125 190 грн штрафу.

Управління Держпраці у Чернівецькій області нагадує, що стажування передбачене законодавством тільки для певних категорій працівників. За допуск до роботи без належно оформлених трудових відносин накладається штраф у розмірі 30 МЗП за кожного працівника. Фізичну особу – підприємця оштрафовано.

Стануть у пригоді матеріали:


Управлінні Держпраці у Чернівецькій області наклало штраф на фізичну особу — підприємця (далі — ФОП), який працює у туристичній галузі за використання найманої незадекларованої праці.

Переплутали стажування та випробування при прийнятті на роботу, – сплатіть 125 190 грн штрафу.

Порядок прийняття на роботу 2019

Нагадуємо, що працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу (далі — роботодавець), та повідомлення центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому КМУ (ч. 3 ст. 24 КЗпП).

Підприємець не виконав жодної з двох вимог. Під час інспекційного відвідування фахівці Держпраці встановили, що працівниця перебувала нібито на стажуванні.

Увага! Управління Держпраці у Чернівецькій області наголошує, що проходити стажування при прийнятті на роботу законодавчо дозволяє лише певним категорій осіб, а саме:

  • державні службовці (ст. 48 Закону України «Про державну службу» від 10.12.2015 № 889-VIII);
  • студенти вищих та учні професійно-технічних навчальних закладів (ст. 29 Закону України «Про зайнятість населення» від 05.07.2012 № 5067-VI);
  • деякі інші категорій осіб, передбачені законодавством.

З метою перевірки відповідності працівника роботі, яка доручається, може бути встановлено випробування.

У даному випадку працівниця не належала до зазначених категорій. Отже, факт її праці трактується, як допуск до роботи без належного оформлення трудового договору.

Відповідно до статті 265 КЗпП ФОП має сплатити 125 190 гривень штрафу.

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Оформлення запису в трудовій про прийняття строковика на час відпустки з вагітності та пологів основної працівниці

Буде помилкою вказати у трудовій, що працівницю прийняли за строковим трудовим договором на час відпустки з вагітності та пологів. Як тоді зробити правильний запис?
16339

Колективний договір

Порядок укладання колективного договору викликає у роботодавців безліч запитань. Як має виглядати типовий колективний договір? Колективний договір: обов'язковий чи ні? Чи потрібно реєструвати колективний договір? Чи передбачено відповідальність за відсутність колективного договору? Знайдіть відповіді у статті
163633

Резюме у роботі кадровика

Резюме — це перший документ, який бачить роботодавець. Його мета — надати роботодавцю чітке уявлення про те, чому саме цей кандидат підходить для вакансії. Як обрати працівника за резюме? Відповідь на це та інші питання а також резюме (шаблон) — у статті.
1366

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді