Надомна робота в Україні: як оформити працівника

UA RU
Надомна робота у 2020 році набирає все більшої популярності. Віддалена робота допомагає зекономити витрати на дорогу та дає змогу оптимізувати особистий час. Проте, як оформити працівника на надомну роботу, який правовий статус він матиме, та який вид договору слід укласти в такому випадку, — головокрутка навіть для досвідченого кадровика.

Порядок прийняття на роботу

Праця надомників регулюється Положенням про умови праці надомників, затвердженим постановою Держкомпраці СРСР і Секретаріату ВЦРПС від 29.09.1981 № 275/17-99 (далі — Положення № 275) з урахуванням того, що діють лише ті його норми, які не суперечать законодавству України, а також колективними та трудовими договорами.

На сьогодні надомна робота – це не лише надання послуг споживачам та виробництво товарів широкого вжитку, а й залучення віддалених кваліфікованих спеціалістів. Наприклад, інженерно-технічних фахівців, науковців, спеціалістів у сфері інформатики, представників творчих професій: журналістів, викладачів та ін.

Пріоритет на укладення трудового договору про надомну роботу відповідно до Положення № 275 мають такі категорії осіб:

  • жінки, які мають дітей до 15 років;
  • інваліди та пенсіонери;
  • особи з обмеженими можливостями;
  • працівники, яким за медичними показаннями рекомендована надомна робота;
  • працівники, зайняті на сезонних роботах та студенти, які навчаються на очному відділенні;
  • працівники, які з об’єктивних причин не можуть бути зайняті безпосередньо на виробництві в цій місцевості.:

Згідно зі статтею 1 Конвенції Міжнародної Організації Праці про надомну працю № 177 (далі — Конвенція № 177) і пункту 1 Рекомендації Міжнародної Організації Праці щодо надомної праці № 184 (далі — Рекомендація № 184), надомна праця — це робота, яку особа виконує:

  • за місцем її проживання або в інших приміщеннях за її вибором, але не у виробничих приміщеннях роботодавця;
  • за винагороду;
  • із метою виробництва товарів або послуг, згідно з вказівками роботодавця, незалежно від того, хто надає обладнання, матеріали або інші використовувані ресурси.

Надомна робота в Україні: як оформити працівника Дізнайтеся, чи має право надомник на відпустку за ненормований робочий день

Порядок оформлення на надомну роботу

Перед тим, як прийняти працівника на віддалену роботу, переконайтесь, що місце його роботи відповідає законодавчим вимогам.

Адже організація трудових процесів у надомних умовах допускається лише для осіб, які мають необхідні житлово-побутові умови, а також практичні навички або можуть бути навчені для виконання цих трудових процесів.

Обстеження житлово-побутових умов громадян, що мають бажання працювати вдома, здійснюється представниками роботодавця за участю представників профспілкового органу, а у відповідних випадках і представників санітарного та пожежного нагляду (п. 9 Положення № 275).

Результати обстеження житлово-побутових умов оформлюють актом.

Під час обстеження зверніть увагу (і відобразіть в акті) на те, чи не створить виконання надомником дорученої роботодавцем роботи незручностей сусідам, адже згідно з пунктом 12 Положення № 275 доручати надомникам виконання таких робіт заборонено.

Для прийняття на надомну роботу особа подає паспорт, трудову книжку та за необхідності — дипломи про здобуття освіти, медичні висновки та інші документи.

Укладення трудового договору про надомну роботу оформлюють наказом.

Оскільки в законодавстві про працю не визначено особливого порядку або умов оформлення трудових договорів з працівниками-надомниками, робимо висновок, що на них поширюється дія тих самих норм трудового законодавства, що й на будь-яких інших працівників (не надомників). Тому з працівниками-надомниками може укладатися як строковий, так і безстроковий трудовий договір.

Пункт 7 Положення № 275 визначає, що трудовий договір про надомну роботу укладається, як правило, у письмовій формі. У ньому має бути якнайповніше викладено як основні, так і додаткові умови, що визначають взаємні обов’язки сторін. А пункт 5 Рекомендації № 184, що доповнює Конвенцію № 177, містить рекомендацію щодо обов’язкового надання працівнику-надомнику такої інформації про конкретні умови праці:

  • ім’я та адреса роботодавця;
  • тарифи або ставки оплати праці та методи розрахунку (тобто умови оплати праці);
  • вид роботи, що підлягає виконанню.

Трудовий договір про надомну роботу

надомна робота в Україні

СКАЧАТИ

Предметом трудового договору з надомником є виконання ним робіт вдома, особистою працею, з матеріалів та з використанням знарядь і засобів праці, що виділяє підприємство або придбаває за власні кошти.

Роботодавець може дозволити надомникам виготовлення виробів для підприємства з власних матеріалів та з використанням особистих механізмів й інструментів.

Надомна робота в Україні: як оформити працівникаКолеги цікавляться, як прийняти на надомну роботу особу з інвалідністю

Як оплачувати надомну роботу

Оплата праці надомників провадиться за відрядними розцінками за фактично виконані роботи або вироблену продукцію, що відповідає встановленим вимогам до її якості.

Практикується й почасова оплата праці надомників . Наприклад, надомна робота диспетчером на телефоні у встановлені роботодавцем години.

Надомники мають отримувати компенсацію за витрати, пов’язані з їхньою роботою (п. 16 Рекомендацій № 184), а саме:

  • за використані енергію,
  • воду,
  • зв’язок,
  • обслуговування машин та обладнання.

Аналогічну норму передбачено і пунктом 10 Положення № 275: у випадках, коли надомник використовує свої інструменти та механізми, йому виплачується компенсація за їхній знос (амортизацію) у порядку, встановленому законодавством. За погодженням сторін надомнику можуть відшкодовуватися й інші витрати, пов’язані з виконанням для організації роботи вдома (електроенергія, вода тощо).

Запис до трудової книжки про прийняття на роботу працівника-надомника (зразок) вноситься за загальними правилами внесення до трудової книжки відомостей про роботу. Відомості про надомний характер праці до трудової книжки не вносять.






Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

зміст

Як оперативно передати відомості про працівників на вебпортал ПФУ

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді