Держпраці перевіряє автомийки та штрафує їх власників

Держпраці продовжує перевіряти дотримання роботодавцями законодавства про працю. Результат чергової перевірки — штраф понад пів мільйона гривень.

Держпраці перевіряє автомийки та штрафує їх власників


Фахівці Управління Держпраці у Закарпатській області разом з посадовими особами ГУ Державної податкової служби у Закарпатській області провели інспекційне відвідування, щодо належного оформлення трудових відносин з працівниками однієї з автомийок Ужгорода.

За результатами перевірки виявлено чотири особи, які займали різні посади, та працювали без укладеного трудового договору.

Держпраці перевіряє автомийки та штрафує їх власниківДізнайтеся законні підстави відмовити перевіряльнику у наданні документів

Власниця автомийки пояснила, що усі четверо наразі проходять безоплатне стажування. Проте дехто з працівників зізнався, що працює на автомийці вже деякий час і, відповідно, отримує за роботу зарплатню.

Перший заступник начальника Управління Держпраці Василь Грицик наголосив: «За законом, стажування працівника передбачає наявність укладеного з ним договору про стажування та індивідуальної програми. Водночас праця стажистів, як і будь-кого іншого, має бути оплаченою. Але досить часто під виглядом стажування недобросовісні роботодавці намагаються прикрити наявні трудові відносини з працівником без його належного оформлення».

Права роботодавця під час інспектування

Факт використання найманої праці без належного оформлення трудових відносин зафіксований актом (довідкою) Головного Управління ДПС у Закарпатській області.

Відповідно до абз. 2 ч. 2 ст. 265 КЗпП на власницю автомийки накладено штраф у розмірі 500 760 грн.

Нагадуємо, що у 2019 році штраф за кожного працівника, якого допущено до роботи, без належного оформлення трудових відносин складає 30 МЗП, тобто — 125 190 грн.

За інформацією Управління Держпраці у Закарпатській області

Перевірки з праці 2019: як поводитись під час інспектування
Ірина Іванченкошеф-редактор журналів «Кадровик-01», експертно-правової системи Експертус Кадри
Держпраці багато разів попереджала про шахраїв, які «проводили перевірки», видаючи себе за інспекторів праці. Дізнайтесь, хто перед вами до того, як надати документи підприємства.

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Відповідальність за порушення законодавства про відпустки

Порушення законодавства про відпустки може мати серйозні наслідки для роботодавця. Інспектори праці перевіряють, чи надаються працівникам відпустки, чи є на підприємстві графік відпусток, чи виплачується компенсація за невикористану відпустку. Яку відповідальність за порушення законодавства про відпустки передбачає законодавство, читайте у статті.
27186

Відповідальність за порушення військового обліку на підприємстві

Державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації незалежно від форми власності та підпорядкування зобов’язані вести військовий облік працівників. Розглянемо, відповідальність за порушення у сфері військового обліку передбачена законодавством.
10135

Відповідальність за неведення особової картки П-2

Особова картка П-2 є документом, який містить важливу особисту інформацію про фізичну особу-працівника. Законодавством не передбачено прямих норм про відповідальність за неведення особової картки. Однак, чи є все-таки обов’язковим ведення особової картки — читайте у статті.
26990

Штрафи на роботодавців у 2023 році

За порушення у 2023 році так само будуть карати грошима. Роботодавець сплачує штраф (ст. 265 КЗпП). Винну посадову особу суд притягує до адміністративної відповідальності (ст. 41 КпАП)
30881

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді