Зарплати у системі державної служби у 2020 році

Голова Національного агентства України з питань державної служби (НАДС) Олександр Стародубцев вважає, що більшість надбавок на державній службі треба дерегулювати, а нарахування зарплат спростити. Про це він розповів в інтерв’ю агенції Інтерфакс-Україна.

Зарплати у системі державної служби у 2020 році

Голова НАДС зауважив, що на держслужбі зарплата непрозора, докручується надбавками і стимулює не те, що потрібно. «У нас є купа всіляких надбавок за вислугу років, за ранг, тобто, ми самі більше платимо не за результат, а за те, що людина довго сидить на держслужбі. Це просто якась нісенітниця. Давайте не будемо платити людям за те, що вони сидять, давайте платити за те, що вони роблять», — наголосив Стародубцев.

Стародубцев додав, що держава не повинна платити стільки ж, скільки платять на ринку, але важливо зарплати на держслужбі хоча б зіставити з ринковими.

Мінімальна заробітна плата та мінімальний оклад 2020

«Нам необхідно зробити модель категоризації посад. Нам потрібно зрозуміти, що це головний фахівець, це економіст, це юрист, а це айтішник, і порівнювати їх тоді з різними ринками. Бо на сьогодні це просто «головний спеціаліст», і ми не знаємо, хто він, ми просто встановлюємо йому 9 тис. грн окладу. З такою логікою ми не знайдемо хороших людей», — сказав голова НАДС.

Зарплати у системі державної служби у 2020 роціДізнайтеся, як правильно вести особові справи державних службовців

Нагадаємо, що з 01.01.2019 мінімальний розмір посадового окладу у держорганах найнижчого рівня становитиме не менше двох розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Це вимога Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо перезавантаження влади» від 19.09.2019 № 117-IX.

Нині завершується обговорення проєкту постанови КМУ «Про умови оплати праці працівників державних органів, на яких не поширюється дія Закону України «Про державну службу». Йдеться про оплату праці працівників патронатних служб в державних органах, та працівників, які виконують функції з обслуговування. Для кожної із посад буде діяти коефіцієнти співвідношень до мінімального розміру посадового окладу.

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Пільги та компенсації чорнобильцям

Чорнобильці мають право на пільги, визначені Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.1991 № 796-XII. Обсяг пільг залежить від категорії, до якої віднесено особу, постраждалу від аварії на ЧАЕС.
47659

Оплата праці на підприємстві

Оплата праці — одне із основних питань трудового права, ключовим аспектом якого є поняття «мінімальна зарплата». Система оплати праці в Україні передбачає багато видів: тарифна оплата праці, грейдова оплата праці, безтарифна оплата праці, тарифна система оплати праці, грейдингова система оплати праці, акордна система оплати праці та інші. Щоб не заплутатися у виборі системи оплати праці, читайте матеріал від наших експертів.
23555

Наказ про підвищення окладу: зразок

Наказ належатиме до групи наказів з кадрових питань тривалого строку зберігання та є первинними документами для нарахування зарплати
102529

Як виплачувати вихідну допомогу при звільненні

Роботодавцям слід пам’ятати як правило, — з працівником слід провести повний розрахунок при звільненні. Які є види виплати при звільненні та як вони різняться залежно від підстави звільнення, як нараховуються розрахункові та що містить в собі виплата компенсації при звільненні, які виплати при звільненні за власним бажанням передбачено законом — детально у статті
249198

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді