Підставою для перевірки Держпраці футбольного клубу стали публікації в ЗМІ. Очільнику клубу загрожує кримінальне покарання

Футболісти підтвердили, що керівництво клубу не виконує своїх зобов’язань за контрактом.

Підставою для перевірки Держпраці футбольного клубу стали публікації в ЗМІ. Очільнику клубу загрожує кримінальне покарання

Управління Держпраці у Кіровоградській області здійснило інспекційне відвідування у Громадській організації «Дитячо-юнацький футбольний клуб «Олімпік» (ГО «ДЮФК «Олімпік»).
Підґрунтям для перевірки стали численні публікації ЗМІ, в яких юні футболісти скаржились на керівників любительського футбольного клубу.

Підстави для інспектування з праці: чек-ліст

Зазначимо, що хлопці є представниками інших країн. Вони стверджували, що не отримують зарплату, позбавлені повноцінного харчування та живуть у нестерпних умовах.

Під час перевірки фахівці Управління виявили ряд порушень законодавства про працю. Зокрема, — 12 іноземних футболістів без належного оформлення трудових відносин.

Спершу фахівці Держпраці за допомогою перекладача поспілкувались з дев’ятьма юнаками, що є футболістами ГО «ДЮФК «Олімпік» та надали відповідні копії контрактів (договорів) для інспекційного відвідування.

У контрактах, укладених в період з 2017 по 2019 роки, визначено, що вони мають силу строкового трудового договору. Відповідно на цій підставі виникають і регулюються трудові відносини між «Клубом» та «Футболістом».

Підставою для перевірки Держпраці футбольного клубу стали публікації в ЗМІ. Очільнику клубу загрожує кримінальне покаранняДізнайтеся, коли можете не пускати інспектора в офіс компанії

Відповідно до пункту 4 контрактів (договорів), «Клуб» зобов’язується виплачувати «Футболістові» щомісячну заробітну плату.

Більшість наданих контрактів діють до 2020 року, отже були дійсними на день проведення інспекційного відвідування.

За фактичною адресою ГО «ДЮФК «Олімпік» інспектори Держпраці здійснили повторний візит, під час якого вручили голові правління клубу під підпис:

  • акт, за яким інспекційне відвідування призупинено на 12 календарних днів;
  • вимогу про надання і поновлення документів.

Згодом під час спілкування у приміщенні Управління Держпраці у Кіровоградській області, вже 12 юних спортсменів надали контракти та письмові свідчення, в яких підтверджують, що їх трудові права були порушені.

Голова правління ГО «ДЮФК «Олімпік» у письмових поясненнях зазначив, що клуб не має будь-яких договірних відносин з футболістами, а запрошення відсутні в зв’язку з закінченням терміну стажування юнаків.

Обставини перевірки свідчать, що керівництво клубу допустило 12 працівників, а саме футболістів - іноземців, до роботи без оформлення трудових відносин, чим порушило вимоги ст.21 та ст.24 КЗпП.

Жоден працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та повідомлення Державної фіскальної служби про прийняття працівника на роботу.

За результатами відвідування складено акт і внесено припис. Матеріали будуть передані у Головне управління національної поліції України в Кіровоградській області згідно ст.172 Кримінального кодексу України.

Підставою для перевірки Держпраці футбольного клубу стали публікації в ЗМІ. Очільнику клубу загрожує кримінальне покарання

СКАЧАТИ

За інформацією Управління Держпраці у Кіровоградській області

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Відповідальність за порушення законодавства про відпустки

Порушення законодавства про відпустки може мати серйозні наслідки для роботодавця. Інспектори праці перевіряють, чи надаються працівникам відпустки, чи є на підприємстві графік відпусток, чи виплачується компенсація за невикористану відпустку. Яку відповідальність за порушення законодавства про відпустки передбачає законодавство, читайте у статті.
27186

Відповідальність за порушення військового обліку на підприємстві

Державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації незалежно від форми власності та підпорядкування зобов’язані вести військовий облік працівників. Розглянемо, відповідальність за порушення у сфері військового обліку передбачена законодавством.
10136

Відповідальність за неведення особової картки П-2

Особова картка П-2 є документом, який містить важливу особисту інформацію про фізичну особу-працівника. Законодавством не передбачено прямих норм про відповідальність за неведення особової картки. Однак, чи є все-таки обов’язковим ведення особової картки — читайте у статті.
26990

Штрафи на роботодавців у 2023 році

За порушення у 2023 році так само будуть карати грошима. Роботодавець сплачує штраф (ст. 265 КЗпП). Винну посадову особу суд притягує до адміністративної відповідальності (ст. 41 КпАП)
30881

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді