Обрали відгул за роботу у вихідні — узгодьте дату відгулу з роботодавцем

Управління Держпраці в Кіровоградській області нагадує про гарантії працівникам при залученні їх до роботи у вихідні та святкові дні.

Обрали відгул за роботу у вихідні — узгодьте дату відгулу з роботодавцем

Управління Держпраці звертає увагу, що на більшості підприємств, як правило, установлюють п’ятиденний робочий тиждень із двома вихідними днями (ст.52 КЗпП). Загальним вихідним днем є неділя. Другий вихідний день за п’ятиденного робочого тижня встановлюють графіком роботи підприємства, погодженим з профспілкою, і, зазвичай, надають підряд із загальним вихідним днем. Святкові та неробочі визначає стаття 73 КЗпП.

Залучати працівників до роботи у вихідний день з виробничої необхідності заборонено. Окремих працівників можливо залучити до роботи в ці дні тільки з дозволу профспілкового комітету підприємства та лише у виняткових випадках, які визначає стаття 71 КЗпП.

Роботу у вихідний день компенсують за згодою сторін у грошовій формі у подвійному розмірі або наданням іншого дня відпочинку. Отже, у працівника є вибір — або взяти відгул за роботу у вихідний, або отримати оплату в подвійному розмірі. Якщо він обрав відгул, має узгодити дату з роботодавцем. Мінсоцполітики рекомендує надавати відгул, по можливості, через найкоротший проміжок часу та в табелі обліку використання робочого часу відмічати цей день «ІН» (лист від 19.09.2012 № 321/13/133-12).

На відміну від роботи у вихідний, працівник, який працював у святковий день, отримає й подвійну оплату, й за бажанням інший день відпочинку. День відгулу є вихідним днем та не оплачується (лист Мінпраці від 29.12.2009 № 853/13/84-09). День відпочинку — це додаткова гарантія, яка не передбачає заміни підвищеної оплати за роботу у святкові дні.

Наказ про залучення до роботи у святковий день

Працівник не має права обрати день відгулу без згоди роботодавця. Невихід на роботу може бути розцінений як прогул без поважних причин, що може стати причиною звільнення на підставі п.4 ст.40 КЗпП.

Тож, обирайте компенсацію за роботу у вихідні та святкові дні за узгодженням з роботодавцем.

За інформацією Управління Держпраці в Кіровоградській області

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Наказ про роботу у вихідний день: зразок

Інколи трапляється, що для виконання, наприклад, невідкладних робіт, роботодавець залучає працівників до роботи у вихідний день. Як оформити наказ про залучення до роботи у вихідний день у 2023 році — у статті
89645

Перелік святкових та неробочих днів в Україні

Трудовим законодавством України передбачено святкові та неробочі дні. Робота у такі дні не проводиться. Але у виняткових випадках — допускається, за що працівники мають отримати або подвійну оплату, або інший день відпочинку
33489

Робота у вихідний день в Україні: що врахувати кадровику

Робота у вихідні дні згідно з КЗпП забороняється, окрім виняткових випадків. Кадровик має знати, коли саме дозволено залучати працівників до роботи в вихідний день, які документи при цьому оформити, та як компенсувати незручності. Дотримуйтесь алгоритму зі статті, щоб не порушити норм законодавства
42605

Вихідні 2020: хто та скільки відпочиває

Щоб добре працювати, потрібно вміти відпочивати. Ми підготували для вас відразу два: календар вихідних днів на 2020 рік при п’ятиденному робочому тижні та шестиденному. Працюйте та відпочивайте з насолодою.
36258

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді