Які сфери перевірятиме Держпраці після торгівлі та готельно-ресторанного бізнесу

Інформаційна кампанія та перевірки з праці у сферах торгівлі товарами та послугами, готельно-ресторанного бізнесу відбуваються на виконання доручення Прем’єр-міністра України. Держпраці повідомляє про проміжні результати заходів та обіцяє продовжити перевірки.

Які сфери перевірятиме Держпраці після торгівлі та готельно-ресторанного бізнесу

Протягом інформаційної кампанії 20-31 січня у сферах торгівлі товарами та послугами, готельно-ресторанного бізнесу 600 інспекторів Держпраці відвідали понад 184 тисячі роботодавців по всій території України.

За інформацією ДПС, серед відвіданих під час кампанії суб’єктів господарювання понад 17 тисяч подали повідомлення про працевлаштування на роботу майже 64 тисяч працівників.

Порядок прийняття на роботу: 14 обов'язкових етапів ➤

Також за даними ДПС, у січні 2020 року у сферах, де проводилася інформаційна кампанія, офіційно працевлаштовано понад 123 тисячі працівників, що на 25,8% більше у порівнянні з січнем 2019 року.

Таким чином, кількість працевлаштованих на підприємствах, відвіданих Управлінням Держпраці, складає 52% від усіх працевлаштованих у галузях торгівлі та готельно-ресторанного бізнесу за цей період. Від так більш ніж половина працівників були працевлаштовані за результатами інформаційних візитів інспекторів праці.

Тимчасово виконуючий обов'язки Голови Держпраці Ігор Дегнера роз’яснив: «Візити інспекторів праці були спрямовані виключно на спілкування з роботодавцями та їх працівниками про переваги офіційного працевлаштування та ризики, пов’язані з використанням незадекларованої праці. Акти перевірок під час таких візитів не складаються».

Які сфери перевірятиме Держпраці після торгівлі та готельно-ресторанного бізнесуУВАГА: З 02.02.2020 року діють нові штрафи у сфері праці

Держстат повідомляє, що майже кожен п’ятий українець працює неофіційно.

Найвищі показники «тіньової» зайнятості спостерігаються у таких сферах:

  • сільське господарство,
  • оптова та роздрібна торгівля,
  • будівництво,
  • промисловість,
  • транспорт та кур’єрська діяльність,
  • тимчасове розміщування
  • харчування.

Протягом 2020 року Держпраці проведе подібні інформаційні та інспекційні кампанії в галузі сільського господарства, будівництва, транспорту та кур’єрської діяльності.

За інформацією Державної служби України з питань праці

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Відповідальність за порушення законодавства про відпустки

Порушення законодавства про відпустки може мати серйозні наслідки для роботодавця. Інспектори праці перевіряють, чи надаються працівникам відпустки, чи є на підприємстві графік відпусток, чи виплачується компенсація за невикористану відпустку. Яку відповідальність за порушення законодавства про відпустки передбачає законодавство, читайте у статті.
27181

Відповідальність за порушення військового обліку на підприємстві

Державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації незалежно від форми власності та підпорядкування зобов’язані вести військовий облік працівників. Розглянемо, відповідальність за порушення у сфері військового обліку передбачена законодавством.
10129

Відповідальність за неведення особової картки П-2

Особова картка П-2 є документом, який містить важливу особисту інформацію про фізичну особу-працівника. Законодавством не передбачено прямих норм про відповідальність за неведення особової картки. Однак, чи є все-таки обов’язковим ведення особової картки — читайте у статті.
26980

Штрафи на роботодавців у 2023 році

За порушення у 2023 році так само будуть карати грошима. Роботодавець сплачує штраф (ст. 265 КЗпП). Винну посадову особу суд притягує до адміністративної відповідальності (ст. 41 КпАП)
30876

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді