Держпраці: «Білізна» і «Доместос» не вбивають коронавірус

Рекомендації для роботодавців щодо проведення дезінфекції на робочих місцях з метою недопущення поширення COVID–19.

Держпраці: «Білізна» і «Доместос» не вбивають коронавірус

Дезінфекція робочої зони — важливий захід профілактики інфекційних захворювань серед працівників. Від її якості залежить здоров’я і життя людей.


Держпраці розповіла, як правильно проводити дезінфекцію на робочих місцях.

Профілактична дезінфекція має проводитись систематично в місцях ймовірної присутності джерела збудника інфекції.

Необхідно проводити дезінфекцію в місцях загального користування, на об’єктах торгівлі харчовими продуктами, в транспорті й в інших місцях.

Як запобігти коронавірусу на підприємстві ➤

Як дезінфікувати

Для профілактичної дезінфекції використовуються фізичні та хімічні методи. До фізичних методів належить механічне усунення збудників інфекційних хвороб.

Увага!

Вологе прибирання, провітрювання приміщень є найбільш простим та доступним способом запобігання та розповсюдження інфекційних хвороб.

Хімічну дезінфекцію здійснюють дезінфекційними засобами, що згубно діють на збудників інфекційних хвороб.

Деззасоби — це спеціальні препарати, призначені для знищення різних збудників інфекційних хвороб, які пройшли державну реєстрацію в Україні та мають відповідне свідоцтво.

Увага!

Такі засоби як «Білизна», «Доместос» та їм подібні є миючими, а не дезінфікуючими. Вони призначені для використання в домашніх умовах.

В організованих колективах та місцях масового перебування людей, де є загроза у одночасному їх інфікуванні, необхідне застосування більш дієвих дезінфікуючих засобів.

Держпраці повідомляє: обираючи дезінфектанти для проведення заходів з метою недопущення поширення випадків COV1D–19 надайте перевагу деззасобам, в інструкції до використання яких передбачено знезараження вірусних агентів. Рекомендується обирати препарати, які не пошкоджують об’єкти обробки, не мають різкого запаху, є безпечними для користувачів і навколишнього середовища, прості в приготуванні робочих розчинів тощо.

В офісних приміщеннях деззасобами обов’язково мають оброблятися поверхні, до яких часто торкається велика кількість людей, а саме:

  • ручки дверей,
  • спинки стільців,
  • ручки на дверцятах холодильника,
  • стаціонарні телефони та інші пристрої спільного користування.
Кадровики запитують

У торгових центрах, супермаркетах, вокзалах, автостанціях та інших місцях масового скупчення людей вологе прибирання всіх приміщень з використанням дезінфекційних засобів має проводитись не менше 3-х разів за зміну з ретельним провітрюванням.

Як призупинити роботу підприємства через коронавірус

У транспортних засобах дезінфекційну обробку необхідно проводити після закінчення робочої зміни і висадки пасажирів. Протягом дня має проводитись вологе прибирання транспортного засобу. Дезінфекції підлягають:

  • підлога,
  • двері,
  • поруччя,
  • сидіння,
  • кабіна водія.

Дезінфекцію здійснюють протиранням або зрошенням з використанням гідропульту або розпилювача рідини. Норми витрат робочого розчину на 1м кв відображені в інструкціях до препаратів. Після закінчення дезінфекційної експозиції (витримки) транспортний засіб необхідно провітрити протягом 15 хвилин та ретельно промити водою до зникнення запаху деззасобу.

➤➤ Дізнайтеся, що таке режим надзвичайної ситуації та як він впливає на роботу підприємств

До уваги роботодавців

Персонал, який виконує роботи із застосуванням робочих розчинів деззасобів, має бути забезпечений індивідуальними засобами захисту – халат, косинка/шапочка, одноразові гумові рукавички, респіратор, взуття, що підлягає дезінфекції.

Після проведення дезінфекції такі працівники мають зняти гумові рукавички і обробити руки спиртовим антисептиком.

Водії транспортних засобів та кондукторів необхідно забезпечити респіраторами та спиртовим антисептиком на зміну (до 12 годин).

Держпраці зауважує: керівники автотранспортних підприємств повинні наказом призначити відповідальних за проведення вологого прибирання приміщень та виконуючих дезінфекцію автотранспорту.

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Відповідальність за порушення законодавства про відпустки

Порушення законодавства про відпустки може мати серйозні наслідки для роботодавця. Інспектори праці перевіряють, чи надаються працівникам відпустки, чи є на підприємстві графік відпусток, чи виплачується компенсація за невикористану відпустку. Яку відповідальність за порушення законодавства про відпустки передбачає законодавство, читайте у статті.
27170

Відповідальність за порушення військового обліку на підприємстві

Державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації незалежно від форми власності та підпорядкування зобов’язані вести військовий облік працівників. Розглянемо, відповідальність за порушення у сфері військового обліку передбачена законодавством.
10119

Відповідальність за неведення особової картки П-2

Особова картка П-2 є документом, який містить важливу особисту інформацію про фізичну особу-працівника. Законодавством не передбачено прямих норм про відповідальність за неведення особової картки. Однак, чи є все-таки обов’язковим ведення особової картки — читайте у статті.
26968

Штрафи на роботодавців у 2023 році

За порушення у 2023 році так само будуть карати грошима. Роботодавець сплачує штраф (ст. 265 КЗпП). Винну посадову особу суд притягує до адміністративної відповідальності (ст. 41 КпАП)
30872

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді