Мін’юст роз’яснив, коли можна звільняти під час карантину

Загальнонаціональний карантин в Україні став справжнім випробуванням для працівників, роботодавців та колег-кадровиків. Законодавство змінюється щодня. Міністерство юстиції повідомляє, чи має право роботодавець звільнити працівника, посилаючись на карантин.

Мін’юст роз’яснив, коли можна звільняти під час карантину

Організація роботи в умовах карантину 2020

За яких підстав працівника можна звільнити під час обмежувальних заходів?

Мін'юст наголошує, що жодних змін у КЗпП щодо звільнення протягом дії карантину внесено не було. Підстави для звільнення працівників залишились незмінними.

За яких умов трудовий договір може бути припинено?

Отже, як і до запровадження карантину, трудовий договір може бути припинено:

1. за угодою сторін (ст. 36 КЗпП);
2. з ініціативи працівника, а саме:
  • розірвання трудового договору, укладеного на невизначений строк, за власним бажанням працівника (ст. 38 КЗпП);
  • розірвання строкового трудового договору з ініціативи працівника (ст. 39 КЗпП).
3. за ініціативи роботодавця на таких підставах:
    • при змінах в організації праці, у тому числі ліквідації, реорганізації підприємства, скороченні чисельності або штату працівників, виявленої невідповідності працівника займаній посаді внаслідок недостатньої кваліфікації, прогулу чи систематичного невиконання обов`язків без поважних причин та інших підстав (ст.40 КЗпП).
    • грубе порушення трудових обов`язків певними категоріями працівників, винні дії керівника (внаслідок чого заробітна плата виплачувалася несвоєчасно або в розмірах, нижчих від установленого законом розміру мінімальної заробітної плати) чи працівника (якщо ці дії дають підстави для втрати довіри до нього з боку роботодавця), вчинення аморального проступку, порушення, пов`язані з нормами Закону України «Про запобігання корупції» або припинення повноважень посадових осіб (ста.41 КЗпП).

    Мін’юст роз’яснив, коли можна звільняти під час карантинуУвага. Додаткових положень, які б давали роботодавцю право на припинення трудових відносини із працівником, через карантин або пов`язані з ним обмежувальні заходи, немає.

    Карантин – це адміністративні та медико-санітарні заходи, що застосовуються для запобігання поширенню особливо небезпечних інфекційних хвороб (ст.1 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб»), а не підстава для звільнення.

    Що робити працівнику, якщо на нього чиниться тиск з боку роботодавця?

    Незалежно від введення карантину та обмежувальних заходів, примушування працівника до вчинення подібних дій, є незаконним.

    Раніше і Президент, і заступник голови Нацполіції — начальник Головного слідчого управління закликали громадян, у разі незаконного звільнення, телефонувати за номером 102 або писати заяву в поліцію. Адже, згідно зі статтею 172 Кримінального кодексу України, примус до звільнення — це грубе порушення законодавства про працю, за яке загрожує одне з покарань:

    • штраф 34—51 тис. грн;
    • позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю строком до п’яти років;
    • арешт строком до шести місяців;
    • обмеження волі строком до двох років.

    Нагадуємо, що звільняти працівника під час відпустки чи лікарняного, з ініціативи роботодавця працівника, теж заборонено законодавством.

    Додаткові застереження від Мін'юсту

    Якщо у вас немає бажання писати заяву на звільнення за власним бажанням або за угодою сторін — не пишіть. Такі заяви не підлягають оскарженню і захистити свої права буде дуже складно.

    Такого поняття як «тимчасове звільнення на час карантину» – не існує. Карантин – не може бути підставою для звільнення.

    Як роботодавець має організувати роботу під час карантину?

    Міністерство юстиції нагадує, що у зв’язку в введенням обмежувальних заходів через загрозу розповсюдження COVID-19 можна:

    За інформацією Facebook-сторінки Мін'юсту

    image19

    Письмові комунікації для кадровика

    Статті за темою

    Усі статті за темою

    Звільнення за переведенням на інше підприємство

    Звільнення за переведенням на роботу на інше підприємство, крім згоди працівника, передбачає домовленість роботодавців. Про порядок звільнення у зв’язку з переведенням та про особливості такого звільнення під час воєнного стану читайте у цій статті
    121959

    Наказ про звільнення за прогул: зразок

    Звільнення працівника на підставі пункту четвертого статті 40 КЗпП — за прогул — оформлюють відповідним наказом. Скачайте зразок наказу про звільнення за прогул без поважних причин, щоб дотримати вимог законодавства з праці та ДСТУ 4163:2020.
    50239

    Попередження про звільнення за 2 місяці: зразок та особливості оформлення

    Обов’язком роботодавця у разі скорочення чисельності чи штату працівників та звільнення у зв’язку з ліквідацією установи є повідомлення працівника про наступне звільнення за два місяці. Зразок листа-повідомлення про звільнення працівника та особливості його вручення розкриваємо у статті.
    114292

    Гарячі запитання

    Усі питання і відповіді